Ion Iliescu: "Dacă cineva m-ar închide pentru Revoluţie, ar provoca un protest general în ţară"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul preşedinte Ion Iliescu a declarat vineri, într-un interviu acordat BBC şi preluat de România Liberă, că dacă cineva ar încerca să-l închidă în dosarul Revoluţiei ar provoca un protest general în toată ţara.

'Cine ar putea să mă judece pe mine în legătură cu Revoluţia română? Să fim serioşi! Tot poporul a simţit că am făcut sacrificii de-a lungul întregii mele vieţi şi că în zilele Revoluţiei m-am implicat în tot acest proces de transformare a ţării. A exprima dubii cu privire la rolul meu în Revoluţie este o chestiune pe care nimeni în România nu ar putea să o ia în serios! Eu să fiu în închisoare?! Cine este... cine se gândeşte la asta? Cei care ridică o astfel de problemă nu sunt oameni normali. Dacă cineva ar încerca aşa ceva, ar provoca un protest general în întreaga ţară - a afirmat preşedintele de onoare al PSD.

El s-a arătat uimit că ar putea fi privit ca fiind responsabil pentru cei care au murit în Revoluţie. 'Eu am fost o ţintă a celor care trăgeau în zilele Revoluţiei, şi nu organizatorul... acelei diversiuni teroriste. A fost o diversiune îndreptată împotriva noastră, a celor care am organizat prima structură provizorie a noii puteri' - a spus Ion Iliescu.

Fostul preşedinte a reafirmat, pe de altă parte, că procesul Ceauşeştilor a fost un proces excepţional, în condiţii excepţionale.

'Din punct de vedere politic, noi am spus că am fi preferat să fi avut condiţii pentru un proces deschis, dar în acest timp mureau oameni. Am luat acele decizii în acele condiţii. Întrebarea era cum să oprim acea diversiune teroristă şi, de fapt, decizia s-a dovedit corectă' - a susţinut Ion Iliescu, subliniind că decizia care a fost luată într-un grup de şase-şapte oameni s-a referit doar la organizarea procesului.

'Nici un alt tribunal, nici o altă curte nu ar fi putut lua altă hotărâre. Hotărârea tribunalului s-a dat în baza legislaţiei lui Ceauşescu' - a menţionat fostul preşedinte.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite