200.000 de credincioşi aşteptaţi la Nicula

0
Publicat:
Ultima actualizare:
200.000 de credincioşi aşteptaţi la Nicula
200.000 de credincioşi aşteptaţi la Nicula

Pregătirile pentru marele praznic sunt în toi la mănăstire. Peste 200.000 de pelerini din toată ţara sunt aşteptaţi în acest weekend la Nicula, cu ocazia hramului mănăstirii, „Adormirea Maicii Domnului”.

Programul slujbelor dedicate praznicului „Adormirii Maicii Domnului”, oficiate la mănăstirea clujeană Nicula, unul din cele mai importante locuri de pelerinaj din România, au debutat încă de azi dimineaţă, începând cu ora 7.00, cu Acatistul Acoperământul Maicii Domnului.
Odată cu slujbele religioase şi pregătirile sunt în toi, un grup de studenţi preparând câteva zeci de mii de sarmale de post, pentru masa de după Sfânta Liturghie, care va fi oficiată sâmbătă.

Spovedanie în masă

Pentru cei care vor dori să participe la pelerinajul de la Nicula, unde se află icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, posibilităţile de cazare sunt reduse.
„Există un platou în jurul mănăstirii unde există posibilităţi de campare, dar mulţi înnoptează şi sub cerul liber. Sunt aşteptaţi peste 200.000 de credincioşi. Important este ca cei care vor merge în aceste zile la Nicula să nu uite că este vorba de un pelerinaj, că e nevoie de o anumită conduită şi decenţă”, a declarat Bogdan Ivanov, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Clujului. În noaptea de vineri spre sâmbătă va fi mobilizat un număr record de preoţi, peste 60, care vor spovedi credincioşii prezenţi, în demisolul bisericii noi din cadrul mănăstirii. Pentru aceştia, va fi oficiată sâmbătă la ora 5.00, Sfânta Liturghie, însă slujba arhirească va avea loc patru ore mai târziu. La aceasta vor participa ÎPS Bartolomeu Anania, ÎPS Arhiepiscop şi Mitropolit Serafim, Mitropolitul Germaniei, Europei Centrale şi de Nord şi PS Episcop vicar Vasile Someşanul.

130 de poliţişti şi 200 de jandarmi

În organizarea evenimentului vor fi implicate o serie de servicii deconcentrate ale ministerelor, pentru asigurarea ordinei publice fiind mobilizaţi peste 130 de poliţişti şi 200 de jandarmi. „S-au făcut reparaţii la drumul spre mănăstire, pregătindu-se, de asemenea, şi câteva utilaje care vor acţiona în cazul în care condiţiile meteorologice nu vor fi favorabile, pentru a nu se bloca accesul”, a declarat Radu Bica, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj.
La sărbătorirea Hramului Sfintei Mănăstiri „Adormirea Maicii Domnului” de la Nicula sunt aşteptaţi şi demnitari. Printre cei care şi-au confirmat prezenţa până în acest moment se numără Mircea Geoană, însă, potrivit lui Radu Bica, există posibilitatea ca la eveniment să participe şi prim-ministrul României, Emil Boc.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite