Nicolăescu şi-a vărsat nervii pe directorii ardeleni din sănătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

din judeţ, Nicolăescu a izbucnit furios, referindu-se din nou la "sistemul sanitar mafiot care se opune reformei". Ministrul a ameninţat că va trimite o echipă în acest judeţ, pentru a lua la

din judeţ, Nicolăescu a izbucnit furios, referindu-se din nou la "sistemul sanitar mafiot care se opune reformei". Ministrul a ameninţat că va trimite o echipă în acest judeţ, pentru a lua la bani mărunţi situaţia de aici. "Nu se poate să lăsaţi doar în sarcina ministerului reforma. Puteam cere prin ordin micşorarea personalului, dar v-am lăsat pe voi, în mod democratic. Dorim externalizarea serviciilor şi restructurare efectivă", a spus ministrul. Nervii lui Nicolăescu s-au revărsat şi asupra şefului Direcţiei de Sănătate din Cluj, Florin Stamatian. După evaluarea sistemului universitar clujean, a întrebat serios: "Bine, dar ce măsuri veţi lua? Ne lăsaţi pe noi să rezolvăm problema?". Nicolăescu a cerut imperativ şi ultimativ ca până marţi să primească propunerile de restructurare ferme ale spitalelor.
Principala problemă în Ardeal, psihiatria
Nicolăescu s-a relaxat doar la prezentările judeţelor Maramureş şi Sălaj, unde a aflat lucruri noi. "Avem foarte mulţi pacienţi în secţiile de psihiatrie din judeţ, consecinţă a politicii de marginalizare a deţinuţilor politici, aduşi în zonele de graniţă", a explicat şefa DSP Maramureş, care i-a şi dăruit ministrului cărţi, despre reeducarea de la Sighet şi harta judeţului, pentru a demonstra cât de important este spitalul din Sighet, echivalat cu Spitalul Judeţean din Baia Mare. Maramureşul a fost, de altfel, judeţul cu cea mai mare expunere, din cauza problemelor particulare ridicate, după bolnavii psihici (jumătate din pacienţii din Sighet), fiind persoanele afectate de bolile profesionale ale minerilor, în special silicoze. "Chiar dacă se ştie că mineritul va fi închis la toamnă, spitalele ar trebui menţinute, deoarece avem proiecte de dezvoltare turistică, şi deci estimăm că zona nu va fi depopulată", a subliniat şi prefectul Maramureşului.

Ministrul i-a cerut scuze public cardiologului Căpâlneanu
Ministrul sănătăţii i-a cerut scuze public directorului Institutului Inimii, Radu Căpâlneanu. "Vă rog să primiţi scuzele mele publice, a fost o eroare, nu pot verifica toate hârtiile care mi se aduc", a scuzat Nicolăescu demiterea pripită a lui Căpâlneanu. Ministrul s-a declarat satisfăcut pentru faptul că reputatul medic a acceptat să facă parte din Comisia medicală de transparenţă din minister. Căpâlneanu a răspuns tot public că scuzele ministeriale sunt bine-venite. "Este important pentru mine şi pentru colegii mei din spital, a spus Căpâlneanu". La sfârşitul anului trecut, ministrul a provocat stupoare, incluzându-l pe Căpâlneanu pe lista directorilor demişi, sub pretextul performanţelor slabe, deşi institutul nu avea datorii, iar prestaţia medicului este de notorietate. În urma unui proces, Căpâlneanu l-a învins pe şeful sănătăţii şi a fost repus în funcţie.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite