Nicolae Popa spune că a atacat legea extrădării la Curtea Constituţională din Indonezia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judecătorii de la Jakarta ar putea amâna decizia de extrădare a fostului director Gelsor. Nicolae Popa a contestat la Curtea Constituţională din Indonezia legea extrădării, potrivit propriilor declaraţii.

"Impresia mea acum este că justiţia indoneziană nu vrea să ia în seamă faptul că drepturile mele au fost încălcate de la arestarea mea din 2009. Am fost discriminat pentru că am fost ţinut în arest un an şi o săptămână. În mod normal, judecătorii ar fi trebuit să-mi amâne procesul până la aflarea rezultatelor de la Curtea Constituţională. Acolo am atacat legea extrădării pentru că mi se încalcă drepturile. Ar fi trebuit să fie adusă la zi", a declarat Nicolae Popa în cadrul unui interviu pentru Antena 3.

Potrivit acestuia, chiar dacă sentinţa extrădării s-ar da imediat, procedura care ar trebui îndeplinită până când ar putea ajunge efectiv în România ar dura în jur de 3-4 luni.

 "Apelul meu este făcut aici în Indonezia. Mă pot duce acolo (în România, n.r.) ca un om liber şi pot lupta ca om liber, nu în cătuşe, ca un prizonier. Pentru că acolo este tot o înscenare, o înscenare incredibilă. (...) Este mai complicat. În primul rând, dacă acum ar da sentinţa extrădării, aceasta trebuie să meargă la Ministerul Justiţiei din Indonezia, apoi trebuie să ajungă la preşedintele Indoneziei care trebuie să semneze decretul de extrădare, care poate dura 3 sau 4 luni, nu ştiu", a declarat Popa.

Acesta s-a declarat nevinovat şi condamnă detenţia sa de peste 370 de zile din Indonezia, care ar fi fost contrară directivelor convenţiei europene pentru extrădări, potrivit căreia nu poţi ţine o persoană arestată mai mult de 40 de zile.

Justiţia indoenziană a hotărât definit  miercuri, că Nicolae Popa poate fi extrădat. Pentru ca Popa să fie dat pe mâinile autorităţilor române, preşedintele Indoneziei va trebui să avizeze un proiect de decret de extrădare.

Nicolae Popa este condamnat la 15 ani închisoare în dosarul FNI. Popa a fugit din ţară în 2000.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite