Războiul nababilor: Malaxa vs. Auschnitt

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Carol al II-lea, "regele jucător al perioadei interbelice"
Carol al II-lea, "regele jucător al perioadei interbelice"

Importanţi membri ai camarilei regale, industriaşii Nicolae Malaxa şi Max Auschnitt se vor întrece, pe parcursul anilor interbelici, în a câştiga favorurile lui Carol al II-lea; mai cu seamă în timpul partidelor de pocher care aveau loc frecvent la Palat sau acasă la „Duduia” (Elena Lupescu). În vara lui 1939, Auschnitt dispare însă de la masa de joc, ieşind, deci, din graţiile suveranului – acţiune de care Malaxa nu era str

Pe fondul apropierii României de Germania nazistă, Max Auschnitt devine victima unui proces răsunător, acuzat, printre altele, că a pus în pericol producţia de armament a ţării. Malaxa, deşi partener de afaceri cu industriaşul evreu, scapă basma curată, protejat fiind de rege. „Historia” vă duce în culisele acestui scandal care a făcut să curgă multă cerneală în presa vremii şi în memorialistică, urmărind şi traseul celor doi după ce au părăsit România, cu direcţia Statele Unite ale Americii.
Din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, în România a început să se dezvolte industria, mai întâi cea extractivă (petrol, sare etc.), apoi şi cea prelucrătoare. Marile întreprinderi industriale s-au înfiinţat în perioada interbelică, prin contribuţia unor personalităţi precum Nicolae Malaxa, Max Auschnitt, Ion Gigurtu, Oscar Kaufman, Nicolae Shapira, Ion Bujoiu, Dumitru Mociorniţă, L. Margulies.

O geantă cu o sută de milioane de lei pentru Carol

Cei doi – Malaxa şi Auschnitt – şi-au propus să-l cointereseze pe Carol, oferindu-i o consistentă sumă de bani. Operaţiunea părea riscantă, deoarece predecesorii săi – Carol I şi Ferdinand – erau renumiţi prin corectitudinea şi rigiditatea lor în probleme de afaceri, astfel că nimeni nu a îndrăznit să-i mituiască. Malaxa şi Auschnitt şi-au „încercat norocul” în iunie 1931, când se împlinea un an de la „restauraţie”. În preziua aniversării, 7 iunie, ei s-au prezentat la Palat pentru a-l felicita pe suveran, după care au aşezat pe biroul acestuia o geantă masivă: „Majestate, industria grea vă este profund recunoscătoare pentru tot ce aţi făcut şi vă roagă să primiţi această sută de milioane de lei, ca o modestă contribuţie pentru operele de asistenţă socială ale Palatului”.

Citeşte articolul integral pe historia.ro!

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite