Winton Train a plecat din Praga în cinstea britanicului Nicholas Winton (AFP)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un tren format din vagoane istorice a părăsit, marţi, Praga, pentru a se îndrepta spre Londra, în onoarea britanicului Nicholas Winton, care a salvat de la o moarte sigură 669 de copii, majoritatea evrei, din fosta Cehoslovacie, înaintea celui de-al doilea război mondial, relatează AFP.

În prezent în vârstă de 100 de ani, Nicholas Winton a organizat în perioada martie-august 1939 mai multe convoaie cu destinaţia Marea Britanie, pentru a salva aceşti copii, ameninţaţi cu trimiterea în lagărele de concentrare naziste.

Supranumit "Winton Train", trenul special, care a părăsit marţi Gara centrală din Praga, va reface traseul parcurs în urmă cu 70 de ani. La 4 septembrie, acesta este aşteptat la Londra, unde pasagerii se vor întâlni cu Nicholas Winton, potrivit organizatorilor.

Printre pasageri se află "Copii ai lui Winton" şi descendenţi ai acestora care locuiesc în prezent în numeroase ţări din lume, între care Marea Britanie, Israel şi Canada. Aceştia sunt însoţiţi de studenţi şi cineaşti care vor realiza un documentar în legătură cu acţiunea întreprinsă de Winton.

"Sunt destul de emoţionată şi, de asemenea, un pic tristă, deoarece aici am văzut-o ultima dată pe mama", a mărturisit una dintre pasagerele acestui tren special, Hana Franklova, care a trăit în timpul războiului la Stoke-on-Trent, în centrul Angliei.

O statuie ridicată în onoarea lui Nicholas Winton, supranumit "Schindler britanic", după numele omului de afaceri german care a salvat în timpul Holocaustului 1.000 de evrei, permiţându-le să muncească în uzinele sale, a fost inaugurată în Gara centrală din Praga, cu puţin timp înainte de plecarea acestui tren special.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite