Botoşani: La Nichiteni a fost confirmat un caz de antrax la om

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Botoşani: La Nichiteni a fost confirmat un caz de antrax la om
Botoşani: La Nichiteni a fost confirmat un caz de antrax la om

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Botoşani a fost convocat, luni după-amiază, după ce a fost confirmat un caz de antrax la om în Nichiteni, din comuna Coţuşca, unde a fost depistată o bovină cu antrax, iar sâmbătă o altă persoană suspectă de antrax a fost internată în spital.

Bărbatul diagnosticat luni cu antrax are 51 de ani şi este de profesie tehnician veterinar, dar fără ocupaţie, transmite Mediafax. El nu poate preciza în ce împrejurări a contactat virusul, motiv pentru care a fost declanşată o anchetă epidemiologică.

În şedinţa de luni a Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă Botoşani, autorităţile au luat decizia intensificării verificărilor privind respectarea în localitatea Nichiteni a restricţiilor referitoare la mişcarea animalelor- vânzarea, cumpărarea, tranzitul şi sacrificarea - dar şi consumul de lapte şi carne provenite de la animale din localitate.

De asemenea, s-a hotărât să fie suplimentate efectivele de jandarmi şi poliţişti care să asigure respectarea interdicţiei de păşunat pe tarlaua unde, în urmă cu o săptămână, a fost sacrificată bovina care a fost diagnosticată cu antrax.

Pentru prevenirea altor cazuri de îmbolnăvire cu antrax s-a stabilit ca DSP Botoşani să facă un control epidemiologic al locuitorilor din Nichiteni.

În acelaşi timp, DSVSA Botoşani va inventaria şi examina toate animalele din localitate.

Mai multe persoane din comuna botoşăneană Coţuşca care au intrat în contact cu animalul sunt, în prezent, în carantină.

Una dintre persoanele care au intrat în contact cu animalul sacrificat a fost internată, sâmbătă, în Spitalul de Boli Contagioase din Botoşani, fiind suspect de infectare cu antrax, motiv pentru care perioada de carantină a fost prelungită de autorităţile sanitare de la 22 septembrie până în 28 septembrie.

Tehnicianul veterinar care a sacrificat bovina a plecat în Italia, autorităţile botoşănene luând legătura cu MAI în vederea depistării acestuia.

Cazul de antrax a fost descoperit săptămâna trecută la o bovină din comuna botoşăneană Coţuşca, iar persoanele care au intrat în contact cu animalul sunt în carantină, abatorul în care a fost sacrificat animalul este închis, iar transporturile cu animale sunt monitorizate de autorităţile veterinare din judeţ.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite