Nica propune un proiect de lege pentru confiscarea autocarelor folosite pentru turism electoral

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nica propune un proiect de lege pentru confiscarea autocarelor folosite pentru turism electoral
Nica propune un proiect de lege pentru confiscarea autocarelor folosite pentru turism electoral

Fostul ministru de Interne, deputatul PSD, Dan Nica, a declarat astăzi că a introdus un proiect de lege pentru prevenirea turismului electoral, repectiv confiscarea autocarelor şi pedepsirea cu închisoarea de la 2 la 7 ani a celor care desfăşoară astfel de activităţi.

"Conform acestui proiect de lege mijloacele de transport, folosirea în vederea săvârşirii de infracţiuni legate de exercitarea dreptului la vot prin transportul de cetăţenilor către secţiile de vot speciale în condiţiile în care se efectuează vot multiplu sunt supuse confiscării speciale în condiţiile art 112 din Codul Penal. În articolul 2 sunt prevăzute condiţiile exprese care sunt obligatorii pentru cei care închiriază, fie că sunt firmele care închiriază, fie că sunt solicitanţi de închiriere de mijloace de transport atunci când perioada închirierii se suprapune parţial sau total peste ziua în care sunt organizate alegeri, cum este cazul nostru pentru Preşedinţia României", a susţinut Nica, citat de NewsIn. 

Astfel, potrivit deputatului PSD, deţinătorii de mijloace de transport de persoane "au obligaţia să încheie contracte ferme în formă scrisă cu orice persoană care intenţionează să utilizeze mijlocul de transport, să insereze în contractul de utilizare a mijlocului de transport clauze prin care să se arate foarte clar că nu este de acord cu folosirea mijlocului de transport pentru săvârşirea de infracţiuni legate de exercitarea dreptului la vot".

De asemenea, patronii de firme de transport trebuie "să solicite persoanei cu care încheie contractul o declaraţie olografă în care acesta să declare pe propria răspundere sub sancţiunea prevăzută de legea penală  că nu va folosi mijlocul de transport pentru săvârşirea de infracţiuni". Totodată, persoanele în cauză au obligaţia "să transmită prin scrisoare, în termen de 24 de ore, Autorităţii Electorale Permanente toate aceste tipuri de contracte şi declaraţii care sunt supuse regimului public".

"Nerespectarea oricărei din aceste obligaţii ...se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani", a mai spus Nica.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite