Nevinovat, după un an şi jumătate de puşcărie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nevinovat, după un an şi jumătate de puşcărie
Nevinovat, după un an şi jumătate de puşcărie

Un bărbat a fost învinovăţit şi închis, pe baza unei probe ADN, pentru o crimă petrecută în 2000. Nouă ani mai târziu, judecătorii au considerat că firul de păr, găsit sub unghia victimei, este o probă insuficientă pentru a-l condamna pe Romică Valentin Chiperi.

Sentinţa, pronunţată săptămâna trecută de magistraţii Tribunalului Iaşi, este clară. „Persoana în cauză a fost achitată, deoarece s-a reţinut că fapta nu a fost săvârşită de ea”, a declarat judecătoarea Daniela Amancei, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Iaşi.

Romică Valentin Chiperi (39 ani), din comuna ieşeană Coarnele Caprei, a fost acuzat de procurori că, pe 14 martie 2000, l-ar fi ucis, cu nouă lovituri de cuţit, pe Gheorghe Paşcu (59 de ani) şi i-ar fi luat un pachet de ţigări Plai.

Acuzat pe baza unui test ADN

„Ne-am întâlnit într-un bar. Nu l-am văzut niciodată până atunci şi nici de atunci”, precizează Romică Valentin Chiperi. Anchetatorii au găsit sub unghia victimei un fir de păr, iar pe baza unui test ADN s-a stabilit că acesta ar fi aparţinut bărbatului din Coarnele Caprei. Astfel, după mai bine de doi ani de la crimă, a fost arestat şi, ulterior, trimis în judecată pentru omor deosebit de grav şi tâlhărie.

Însă Chiperi nu a recunoscut niciodată că l-a ucis pe bărbat. „Toţi am avut de suferit de pe seama faptului că am fost acuzat, pe nedrept, că am ucis un om. Toţi membrii familiei mele ştiau ce fel de om sunt şi că nu puteam să omor pe cineva”, spune bărbatul.

Condamnat la 22 de ani de închisoare

După ce a fost judecat în stare de arest preventiv timp de un an şi jumătate, în 2004 Chiperi este pus în libertate. Procesul său continuă şi, în acelaşi an, este găsit vinovat şi condamnat la 22 de ani de închisoare. Avocaţii săi l-au menţinut în libertate până când, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis rejudecarea cazului, în 2006. Trei ani mai târziu, Chiperi a fost găsit nevinovat.

La auzul veştii că a fost achitat, mama bărbatului a început să plângă de fericire. „Marţi a fost prima seară liniştită după atâta timp. Ne-a distrus familia faptul că a fost acuzat pe nedrept, iar eu şi soţul meu ne-am îmbolnăvit”, a spus printre lacrimi Olga Chiperi, mama bărbatului. Acesta locuieşte acum la Milano, unde lucrează legal la o fabrică de detergenţi.

Momentan nu se gândeşte să se întoarcă în ţară, însă păstrează legătura cu familia şi le trimite bani şi pachete celor doi copii ai săi, care nu au ştiut niciodată prin ce a trecut.

De asemenea, bărbatul nu este hotărât dacă, în momentul în care sentinţa va rămâne definitivă, va cere daune pentru perioada petrecută după gratii. „Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi o să declanşeze calea de atac a apelului”, a declarat procurorul Carmina Pascal, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi.

Alţi închişi pe nedrept
Ieşeanul Costel Chiraşcu (27 de ani) a obţinut 100.000 lei daune morale pentru că a stat 555 de zile degeaba în închisoare. Bărbatul a fost acuzat de tâlhărie, însă s-a constatat că nu el era autorul. Mihai Ursu din comuna Deleni se judecă cu statul român pentru că a fost acuzat de tentativă de omor şi a stat 374 de zile după gratii, deşi era nevionat. Bărbatul a solicitat 100.000 euro daune morale.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite