Nevăzătorii vâlceni, lăsaţi în voia sorţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru că nu pot găsi un loc de muncă, cei mai mulţi trăiesc din ajutoarele de la stat

Din cele peste 10.000 de persoane cu probleme de vedere, înscrise în filiala din Vâlcea a Asociaţiei Nevăzătorilor din România (ANR), doar 30 lucrează. Vasile Şulumete, preşedintele ANR, spune că restul nevăzătorilor trăiesc, fie din pensiile de handicap date de către stat în fiecare lună, fie cu ajutorul familiei. „Din păcate statul nu face mai nimic pentru ca aceşti oameni să poată fi angajaţi. Cei 30 de norocoşi, ca să le spun aşa, lucrează în fizioterapie, sunt masori. Au diplome şi calificare, iar locurile de muncă sunt în staţiunile balneoclimaterice ale judeţului“, spune preşedintele de filială. Pentru că nu au lucrat nicăieri, celelalte persoane lipsite de vedere nu beneficiază de o asemenea indemnizaţie.

Nu sunt locuri de muncă pentru nevăzători


Preşedintele ANR Vâlcea spune că autorităţile nu sunt interesate să pună la punct un sistem prin care şi nevăzătorii să poată fi încadraţi în muncă. „Ne confruntăm cu o reticenţă generală din partea angajatorilor, dar şi cu indiferenţă din partea autorităţilor. Cifra celor care lucrează este infimă, faţă de necesităţile pe care le au oamenii cu probleme de vedere. S-a ajuns la situaţia în care aproape toţi supravieţuiesc cu pensia de la stat, ce nu depăşeste 400 de lei“, spune Şulumete. Conducătorul filialei vâlcene a ANR afirmă că instituţia a încercat să găsească soluţii în privinţa locurilor de muncă, insistând pe lângă Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) pentru organizarea unor burse speciale pentru persoanele cu handicap. „Ducem o muncă de convingere pe două fronturi, o dată cu firmele şi patronii, apoi cu cei de la AJOFM, pentru că bursele locurilor de muncă nu sunt aşa de uşor de organizat“, declară preşedintele.

Patronii refuză participarea la burse


AJOFM a organizat anul trecut o singură bursă a locurilor de muncă pentru persoanele cu handicap. Gabi Albinaru, purtătorul de cuvânt al acestei instituţii, spune că nu se ştie dacă se va mai organiza una şi anul acesta.
„Nu există cerere pe piaţa muncii în acest sens. Nu putem organiza acţiuni de acest gen de vreme ce mulţi dintre patroni nu participă la aceste burse“, mai spune Albinaru. Datele Agenţiei arată că anul trecut doar 20 de persoane cu probleme de vedere au fost angajate prin intermediul acestei instituţii, în domenii precum fizioterapie şi industrie textilă.
De cealaltă parte, Vasile Şulumete spune că, şi angajaţi, nevăzătorii întâmpină probleme. „De exemplu, pe multe dintre posturile din staţiunile balneoclimaterice ce ar fi trebuit ocupate de persoane cu probleme de vedere, sunt acum angajaţi fizioterapeuţi normali. Nevăzătorii sunt mult mai calificaţi şi, cu toate astea, li se refuză serviciile“, spune Şulumete.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite