Nereguli la împroprietăriri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nereguli la împroprietăriri
Nereguli la împroprietăriri

Punerea în posesie a terenurilor din judeţul Alba s-a realizat în procent de 92,65%. Cele mai multe nereguli au fost sesizate la împroprietăririle făcute în Munţii Apuseni.

Acţiunea de punere în posesie a terenurilor confiscate în vremea regimului comunist se desfăşoară de mai bine de cinci ani în Alba, în baza celor trei legi în vigoare. Ultima apărută, şi care se aplică la acest moment este Legea 247 din 2005. La data de întâi iulie 2009 situaţia din judeţ este una mulţumitoare, după cum a precizat Ovidiu Jidveianu, subprefectul judeţului Alba.
„Practic, acţiunea de punere în posesie, la nivelul judeţului s-a realizat în procent de  92,65%. Eu zic că este un procent foarte bun comparativ cu alte judeţe din ţară care sunt undeva la 60 la sută”, a precizat Ovidiu Jidveianu. În Alba a fost validată o suprafaţă de peste 320.000 de hectare, din care au fost puse în posesie 297.638 hectare.

Primării codaşe

Administraţiile locale din Şibot şi Crăciunelu de Jos nu au realizat încă punerea în posesie a nici 1% din terenul agricol sau forestier pe care trebuiau să-l înapoieze foştilor proprietari.
Lenuţa Bubur, primarul comunei Crăciunelu de Jos, a precizat că împroprietăririle s-au realizat în proporţie de doar 0,05% deoarece există probleme cu Mitropolia Blaj şi cu Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultura şi Vinificatie Blaj. „Avem de pus în posesie în jur de 170 de hectare. Cu Mitropolia Blaj suntem în instanţă, deoarece aceştia solicită peste o mie de hectare şi nu este de acord cu cele 95,11 hectare puse la dispoziţie. O altă situaţie dificilă o avem cu Staţiunea de cercetări viticole, care refuză să ne pună la dispoziţie 68,21 hectare pentru a le da cetăţenilor, deoarece susţine că ea doar administrează terenul, acesta fiind al statului”, a spus Lenuţa Bubur. La nivelul primăriei a fost validată o suprafaţă de 162,29 hectare, din care au fost puse în posesie până acum doar 0,08 hectare.
Din 27,9 hectare Primăria din Şibot a repartizat proprietarilor o suprafaţă de doar 0,27 hectare. „Avem de dat bisericii catolice vreo nouă hectare, iar prin senţinţe judecătoreşti mai trebuie să punem în posesie alte şapte hectare pentru locuitori. Pentru restul suprafeţei se vor da despăgubiri băneşti”, a spus primarul Ilie Tomuş.

Probleme în Apuseni

Subprefectul Ovidiu Jidveianu a precizat că cele mai multe nereguli la punerea în posesie a terenurilor au fost sesizate în Apuseni. „O situaţie cu totul aparte a existat în Munţii Apuseni. Aici împroprietăririle s-au realizat de comisii mai puţin specializate”, a spus acesta. În localităţile Albac, Arieşeni, Horea, Poiana Vadului, Scărişoara ori Vadu Moţilor punerea în posesie a terenurilor agricole şi a pădurilor s-a făcut deja în totalitate.
Odată emis titlul de proprietate, cetăţenii nu mai puteau primi alte terenuri, chiar dacă prezentau actele doveditoare. „Acum încercăm să schimbăm practica în sensul reparatoriu, adică să încercăm să le restituim oamenilor noile terenuri atâta timp cât fac dovada proprietăţii lor. Este normal să-i dai omului ceea ce i se cuvine”, a mai precizat subprefectul Jidveanu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite