Neptun a ajuns mai aglomerat ca Mamaia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Neptun a ajuns mai aglomerat ca Mamaia
Neptun a ajuns mai aglomerat ca Mamaia

Clasamentul celor mai aglomerate staţiuni de pe litoral s-a schimbat în acest weekend. Neptunul a devansat Mamaia, care era până acum preferata turiştilor. Peste 120.000 de turişti sunt cazaţi în acest weekend pe litoral, cei mai mulţi în Neptun, Mamaia, Costineşti şi în Eforie.

Cei mai mulţi dintre cei care au sosit pe litoral sunt români, 114.448, iar străini doar 5.575, potrivit datelor Asociaţiei pentru promovarea şi dezvoltarea turismului Litoral - Delta Dunării.

Neptun conduce în clasamentul celor mai aglomerate staţiuni, cu peste 34.800 de turişti, urmat de Mamaia (29.470), Costineşti (22.930) şi Eforie (11.160).

Cifrele anunţă cel de-al doilea weekend de aglomeraţie pe litoral, după cei aproape 130.000 de turişti sosiţi în staţiuni la sfârşitul săptămânii trecute. Potrivit purtătorului de cuvânt al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism din România (ANAT), Traian Bădulescu, bucuria hotelierilor nu ţine în general mai mult de trei zile. În timpul săptămânii, gradul de ocupare nu trece de 75%.

Potrivit ANAT, staţiunile cele mai solicitate erau, până în acest weekend, Mamaia, Neptun, Costineşti, Saturn, Vama Veche, iar ultimele pe listă – Eforie Nord, Eforie Sud şi Olimp.

Turiştii caută fie staţiuni şi hoteluri cu foarte bune condiţii de cazare şi agrement, chiar la preţuri mai „piperate“, cum ar fi cele din Mamaia şi Neptun, fie staţiuni populare, gen Costineşti sau Vama Veche, adaugă Bădulescu.

Turiştii preferă particularii

Totuşi, hotelierii de pe litoral continuă să anunţe că acest sezon estival este cel mai slab din ultimii ani. La pensiunea Andra (trei margarete) din Costineşti, patronul Iancu Guliu este aproape disperat.

„Avem 30 de locuri, în 15 camere. În weekend trebuia să fie plin, dar sunt ocupate doar 50 la sută. E cel mai prost sezon din ultimii patru ani, de când sunt aici”, povesteşte acesta. La Andra, o cameră cu două paturi, fără mic dejun, costă 180 de lei pe noapte.

Pe plaja şi aleile staţiunii era totuşi foarte aglomerat sâmbătă. Explicaţia sunt „casele particulare” care înghit turiştii, chiar dacă nu au toaletă în cameră, spune tot patronul Guliu.  O cameră cu un pat, la o casă cu curte, costă 40 de lei pe noapte, iar una mai mare, în care încap două paturi, 80 de lei pe noapte.

Agenţiile de turism salvează hotelurile

O situaţie mai bună are hotelul Mirage (trei stele) din Eforie Nord, cu 70 de camere de două locuri, ocupat sută la sută în acest weekend.

Recepţionera spune că hotelul lucrează cu agenţii de turism care le furnizează clienţi constant. Ministrul Turismului, Elena Udrea, a declarat, într-o conferinţă de presă de ieri, că este mulţumită de numărul mare de turişti sosiţi pe litoral în acest weekend şi a anunţat că 70 la sută din unităţile de cazare au asigurat  un grad de ocupare de 100% şi în luna august.

De asemenea, ministrul a menţionat că turiştii şi-au schimbat comportamentul faţă de anii trecuţi şi preferă vacanţele mai scurte, dar mai dese.

image
image

Acesta este cel mai prost sezon din ultimii patru ani.

image


Iancu Guliu
proprietar pensiune în Costineşti

Cum vă protejaţi pe plajă

Evitaţi expunerea la soare la orele amiezii.
Cremele de protecţie solară şi pălăriile nu trebuie să lipseasă din geanta de plajă.
Ascultaţi sfaturile salvamarilor şi nu vă aventuraţi în zonele periculoase.
Fiţi foarte atenţi atunci când cumpăraţi produse de tip fast-food, în ce condiţii sunt depozitate.

Topul celor mai populare staţiuni de pe litoral

Neptun e noul lider al staţiunilor de pe litoral, cu 34.816 turişti cazaţi în acest weekend, urmat de Mamaia (29.471 turişti) şi Costineşti (22.930 turişti). În Eforie sunt 11.160 turişti, în Năvodari sunt cazaţi 6.723 turişti, alte 5.503 sunt în Vama Veche, în timp ce în Mangalia sunt înregistraţi  4.421 turişti, iar la Techirghiol sunt 2.420 turişti. Recordul acestui sezon a fost înregistrat weekendul trecut, când peste 129.000 de turişti s-au aflat pe litoral, gradul de ocupare fiind 100%.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite