Nepotul lui Stalin a pierdut procesul cu ziarul de opoziţie Novaia Gazeta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nepotul lui Stalin a pierdut procesul cu ziarul de opoziţie Novaia Gazeta
Nepotul lui Stalin a pierdut procesul cu ziarul de opoziţie Novaia Gazeta

Nepotul lui Iosif Vissarionovici Stalin a pierdut procesul cu ziarului de opoziţie Novaia Gazeta care a publicat un articol referitor la crimele comise de "tătucul tuturor popoarelor". Iosif a intentat procesul pentru "atingere adusă onoarei şi demnităţii".

Citiţi şi:


Tribunalul din Moscova, care a examinat cazul de la mijlocul lunii septembrie, a anunţat că a respins plângerea lui Evgheni Djugaşvili, precizând că judecătorul va face publică hotărârea ulterior.

La anunţul tribunalului, o parte din persoanele adunate în şi în faţa sălii de judecată au aplaudat hotărârea luată, în timp ce alţii, nostalgici ai epocii Stalin, au primit decizia cu indignare, strigând "Ruşine", potrivit relatării Interfax.

"Nu ne aşteptam la altceva", a reacţionat avocatul reclamantului Iuri Muhin, care a reproşat judecătorului că a refuzat să ţină cont de "probele" prezentate. El adăugat că Evgheni Djugaşvili va face "fără îndoială" apel, în timp ce apărătorul ziarului Novaia Gazeta, Aleksei Beneţki, a salutat decizia considerând-o "o mare victorie".

Djugaşvili cerea de la Novaia Gazeta 10 milioane de ruble (230.000 euro) ca despăgubiri pentru prejudicii morale, după ce ziarul a publicat în luna aprilie un articol despre gulagurile din timpul lui Stalin.

În articolul său, jurnalistul Anatoli Iablokov scria că Stalin a semnat personal ordinele de execuţie a mii de cetăţeni sovietici şi a celor peste 21.000 de prizonieri polonezi ucişi de NKVD (serviciile secrete ale fostei URSS, ulterior KGB) la  Katyn, în Rusia, în 1940.

Stalin este încă venerat în Rusia pentru rolul său în victoria Aliaţilor în Al Doilea Război Mondial, responsabilitatea sa în deportarea şi moartea a milioane de sovietici nefăcând aproape deloc subiect de dezbatere, mai ales la nivelul de vârf al statului rus.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite