Neonaziştii ruşi plănuiau un atentat la Moscova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Neonaziştii ruşi plănuiau un atentat la Moscova
Neonaziştii ruşi plănuiau un atentat la Moscova

Forţele de securitate rusei au anihilat o grupare neonazistă extrem de periculoasă şi bine organizată, în fruntea căreia se afla Dmitri Rumiaţev, unul dintre consilierii unui deputat din Duma de Stat (Camera inferioară a Parlamentului rus), scrie cotidianul rus „Komsomolskaia Pravda“.

Din gruparea neonazistă, denumită „Comunitatea naţional-socialistă din Rusia“(NSO), făceau parte şi militanţi străini, printre care şi un american, Preston Wigginton.

Americanul, în vârstă de 43 de ani, a condus mişcarea de secesiune a Texasului faţă de SUA. NSO intenţiona să plaseze explozibil la o hidrocentrală de lângă Moscova. Cotidianul rus susţine că gruparea a fost greu de anihilat, deoarece membrii ei  respectau cu stricteţe regulile conspiraţiei.

Skinheads au ucis 25 de persoane

În Rusia există mai multe grupări extremiste, fie comuniste, fie neonaziste. Cea mai cunoscută rămâne însă NSO. Gruparea este responsabilă, conform datelor poliţiei, pentru uciderea a cel puţin 25 de persoane, din motive rasiale. Majoritatea celor ucişi veniseră din zona Caucazului pentru a munci în marile oraşe din Federaţia Rusă.

Autorităţile ruse spun că fondatorul grupării este Dmitri Rumiaţev. Rumiaţev visa el însuşi la un fotoliu de deputat, astfel încât s-a gândit că modalitatea cea mai bună de a-şi face publicitate ar fi aceea de a racola adepţi. Rumiaţev le promitea acestora că va întemeia o „republică doar pentru ruşi“.

Extremişti cu carduri de credit

NSO avea anul trecut cel puţin trei celule, numai în capitala Rusiei, fiecare dintre acestea fiind formată din aproximativ 30 de membri.

Gruparea este extinsă şi în alte regiuni ale ţării. Naziştii ruşi au adunat simpatizanţi din întreaga Rusie,  punându-le la dispoziţie carduri de credit. Neonaziştii beneficiau lunar de o sumă variind între 2.000 şi 25.000 de ruble. Nu se ştie însă cine îi finanţa pe acei tineri. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite