Corul Nemulţumiţilor cântă ce nu-i place în Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Corul Nemulţumiţilor cântă ce nu-i place în Cluj
Corul Nemulţumiţilor cântă ce nu-i place în Cluj

Primul Cor al Nemulţumiţilor din România va da glas protestelor vineri, 11 septembrie, în trei locuri din Cluj-Napoca. Fie că sunt nemulţumiţi de spaţiile verzi puţine şi mici, fie de pistele de biciclete proiectate „bizar”, mai mulţi clujeni s-au alăturat iniţiativei Fundaţiei culturale AltArt de a-şi spune oful în versuri.

 Corul Nemulţumiţilor este o iniţiativă civică, care aşteaptă cât mai mulţi clujeni să i se alăture, după modelul corurilor similare existente în peste 20 de oraşe din lume, printre care Helsinki, Chicago, Florenţa sau Melbourne.
Ieri, corul a avut una dintre ultimele repetiţii, când s-au stabilit versurile finale ale piesei, datele şi locurile reprezentaţiilor. Acestea au fost stabilite pentru vineri, 11 septembrie, la ora 16.00 în faţă la Casa Matei, la ora 17.00 la Complexul „Minerva” în cartierul Mănăştur şi la ora 18.30 în Piaţa Mărăşti. Bonus, o reprezentaţie sâmbătă dimineaţa, de la ora 11.00, în piaţa de vechituri Oser. Până atunci, o nouă repetiţie a fost stabilită pentru mâine, de la ora 19.00, pe str. Daniil Bărceanu nr. 1.

Listă lungă de nemulţumiri

Lista iniţială de nemulţumiri a cuprins zeci de puncte, dintre care s-au votat cele mai „populare”, care au fost integrate în versurile realizate de Şerban Ursachi, absolvent al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, care a fost cooptat şi ca dirijor al corului.
Dintre nemulţumiri, cele mai populare se referă la transportul în comun, care lipseşte noaptea, sau la controlorii care te verifică şi când chioşcurile de bilete sunt închise. Un alt obiect al nemulţumirii este aspectul statuii lui Avram Iancu din piaţa cu acelaşi nume.

Nemulţumiri cotidiene

Rariţa Zbranca, unul dintre membrii corului, spune că principala nemulţumire a sa, care a fost votată pentru a fi pusă pe versuri este multiculturalitatea, sintagmă cu care Clujul se laudă fără să merite. „De exemplu, scandalul plăcuţelor trilingve. Vreau ca oamenii să se iubească cu adevărat”, spune Rariţa, care este şi manager cultural la Fundaţia AltArt.
Preşedintelui Fundaţiei AltArt, István Szakáts, a avut o singură propunere la lista nemulţumirilor - meşterii, care sunt hoţi şi leneşi. „În calitate de organizator, am vrut doar să le dau ceva de sămânţă, să las o plajă mai largă pentru ceilalţi”, spune István. Marius Jurca, un student în vârstă de 25 de ani, reclamă lipsa spiritului civic în oraşul de pe Someş. „Se aruncă gunoaie pe stradă, să nu mai vorbim de zone precum Făgetul. Lipsesc spaţiile verzi, sunt prea multe «griuri» şi prea puţin verde”, spune Marius.
Cei interesaţi să se alăture iniţiativei pot intra pe siteul www.sectorulcultural.info/corulnemultumitilorcluj/ sau să trimită un e-mail la istvan@altart.org.

Fragmente din versuri

Clujul nu e Napoca, şi Iancu cade în fântana care-i kitsch
Ceasul îmi smulge părul de pe mână şi spaţiile verzi sunt prea mici (...)

Meşterii sunt hoţi şi leneşi, femeile-s uitate la solar
Vreau multiculturalitate, pistele de bicicletă-s proiectate cam bizar (...)

Preoţii nu dau chitanţa şi Canalul Morii pute
Boc stătea la Primărie şi promitea să nu se mute (...)

Crăciunul îl pregătim din toamnă, dar iarna tot ne ia pe neaşteptate
Au pus pe bastion termopane, traficul ăsta îmi dă frisoane
.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite