Nemulţumiţii de la Bac, picaţi şi după contestaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O parte dintre liceenii care au cerut recorectarea lucrărilor la examenul de maturitate s-au ales cu note mai mici decât cele iniţiale. Rezultatele finale de la Bac vor fi date publicităţii astăzi. În judeţele care au afişat rezultatele finale, procentul de promovabilitate a crescut uşor. Experţii în educaţie susţin că rezultatele slabe de la Bac sunt rodul unui sistem deficitar. 

Gabriela Borcilă, absolventă a Colegiului Tehnic „Ioan C. Ştefănescu", din Iaşi a aşteptat cu sufletul la gură afişarea rezultatelor la contestaţii.  A venit la liceu împreună cu mătuşa de la ora 10.00 pentru a afla dacă notele i-au fost mărite.

Tânăra luase media 5,78 la Bacalaureat, iar media minimă de promovare este 6. Pentru a obţine cele 22 de sutimi care-i mai trebuiau pentru a promova examenul de maturitate a făcut două contestaţii, la limba română, unde a obţinut 6,70, şi la fizică, obiect la care a luat 5,50. „La română mă aşteptam să iau măcar 7,30.

Greşeala mea a fost că m-am concentrat mai mult la primele două puncte şi la al treilea nu am avut timp să scriu", spune Gabriela. La ora 12.00, visul ei de a se înscrie la Agronomie a fost spulberat. A obţinut 7,80 la română, cu 1,20 puncte în plus, dar la fizică a pierdut 1,10 puncte. A rămas astfel cu nota 4,40. „Luam Bac-ul dacă nu făceam două contestaţii! Cu nota pe care am obţinut-o la română puteam să trec!", a afirmat Gabriela.

În judeţul Iaşi 2.400 de absolvenţi dintr-un total de 6.000 au cerut recorectarea lucrărilor la Bacalaureat. Ieri-seară, rezultatele finale nu fuseseră încă afişate.

Ce contestaţii schimbă rezultatele la Bacalaureat

Rezultate parţiale

În judeţul Cluj, promovabilitatea a crescut după contestaţii cu 1,6%. Au fost declaraţi reuşiţi 4.155 de elevi, cu 104 mai mulţi decât înainte de contestaţii, iar 2.166  (34%) au fost declaraţi respinşi. Numărul elevilor care au obţinut media 10 a crescut de la 18 la 19.

La Bucureşti, liceenii picaţi au întâmpinat cu înjurături şi blesteme afişarea rezultatelor finale. „Nu mi-au mărit ăştia nota", ţipa ieri în telefon o absolventă de la Liceul „Marin Preda". La această instituţie şcolară au fost depuse 383 de contestaţii, dar numai 13 elevi au obţinut medii peste 6.

Până la închiderea ediţiei, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti  nu avea o  centralizare a datelor. O situaţie finală a notelor va fi făcută publică astăzi.   

La Vaslui, numai o treime din cele 1.495 de contestaţii depuse au fost acceptate de comisia de recorectare a lucrărilor. 80 de absolvenţi au primit note mărite care să-i ajute să fie declaraţi bacalaureaţi. În urma contestaţiilor, promovabilitatea pe judeţ a crescut cu 2,25%.

Trei probleme ale Educaţiei

Ştefan Vlaston, expert Edu-Cer, arată că un procent de 2% promovabilitate după contestaţii este normal pentru un judeţ: „Mai ales că au fost copii care au picat examenul după ce au cerut recorectarea. Mă aştept ca procentul final de promovare pe ţară să ajungă undeva la 68%". Procentul de promovabilitate de la Bac este în acest moment de 67,29%.

Rezultatele slabe de la Bacalaureat sunt explicate de fostul ministru Mircea Miclea prin sistemul de educaţie deficitar. Miclea a identificat trei mari probleme: prima este legată de curriculum, cel actual nu instruiesşte oameni care să aibă legătură cu piaţa muncii. A doua problemă este finanţarea.

„E nevoie de sume consistente. O prioritate trebuie să rămână prioritate şi pe timp de criză.  Vă dau exemple: Singapore, Taiwan au investit în Educaţie în ultimii 15 ani câte 12% din PIB, chiar dacă au avut şi ei căderi economice. Şi, de la colonii britanice, au ajuns centru financiar al Asiei de Sud-Est", a explicat Miclea.  A treia problemă este legată de resursele umane şi de formarea lor. 

În opinia lui Miclea, profesorii trebuie să fie pregătiţi să predea pentru mintea „generaţiei digitale", care a crescut cu internetul.

Află aici rezultatele finale ale contestaţiilor la Bacalaureat, în Timiş

Nemulţumiţi

Potrivit datelor oficiale, numărul elevilor nemulţumiţi de notele primite a fost de 42.916, de peste două ori mai mult decât în anii trecuţi. În 2009  au fost 17.192 de contestaţii, iar în 2008 au fost 39. 700. Un număr-record a fost înregistrat anul acesta în Capitală, unde 8.000 de liceeni din 20.000 au cerut reevaluarea lucrărilor.

O nouă sesiune de Bac, în august

23-24 august - proba orală de limba română
24-25 august - proba de competenţe într-o limbă modernă
26-27 august - proba de competenţe digitale
30 august - proba scrisă de limba română
31 august - proba de limba maternă
1 septembrie - proba de matematică sau istorie
3 septembrie - proba la alegere a profilului
5 septembrie -  afişarea rezultatelor şi depunerea contestaţiilor între orele 16.00 şi 20.00
7-8 septembrie - rezolvarea contestaţiilor
9 septembrie - afişarea rezultatelor finale

Şef de liceu, cercetat penal pentru şpagă

Robert David (foto) de la Liceul „Anghel Saligny" şi-a dat ieri demisia din funcţia de director după ce miercuri a fost ridicat de procurori pentru luare de mită la Bac.

Alături de el mai sunt cercetaţi soţia sa, Roxana David, dascăl la colegiu, secretara şcolii, Aura Alexandroaie, şi încă trei profesori. Cele cinci cadre didactice şi secretara liceului sunt acuzate că au sprijinit mai mulţi elevi să promoveze în mod nedrept examenul de Bac.

În dosar mai sunt cercetaţi şi 18 elevi, suspectaţi că ar fi dat plicuri cu sume între 100 şi 1.000 de euro pentru promovarea probelor de examen. În urma descinderii ofiţerilor Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) Bacău, în şcoală s-au găsit în biroul directorului David, pe lângă plicuri cu bani, şi bileţele pe care erau scrise nume ale unor candidaţi.

„Ancheta continuă. Avem mai multe probe pe care trebuie să le cercetăm", a declarat Daniel Apetroaie, procurorul de caz. La finalizarea audierilor, directorul David a refuzat să comenteze acuzaţiile aduse de procurori. „Las ca anchetatorii să cerceteze probele şi să decidă dacă suntem sau nu vinovaţi. Nu vreau să comentez mai mult!", a afirmat Robert David.





image
image
Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite