Negustorii de oale şi ulcele, mutaţi în Ostroveni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tarabagii sunt nemulţumiţi de această decizie şi spun că nu mai au vad

În ziua dinaintea Moşilor, gospodinele s-au înghesuit să cumpere oale de lut, farfurii, cănuţe sau ceşti pe care să le dea de pomană astăzi. Numai că în acest an, vânzătorii de astfel de produse, care până acum veneau în piaţa din centrul oraşului, au fost mutaţi în piaţa din cartierul Ostroveni. „Am venit în centru să cumpăr oale pentru Moşi, dar nu am mai găsit niciun comerciant. Trebuie să fac efortul să ajung în Ostroveni, ca să iau tot ce am nevoie“, a spus gospodina Maricica Popa.

Vânzătorii au făcut reduceri

În piaţa din cartierul vâlcean Ostroveni, îmbulzeală mare. Clienţii privesc marfa, cântăresc preţul din ochi şi apoi se hotărăsc dacă şi cumpără.

Vânzătorii sunt nemulţumiţi şi povestesc că nu au fost lăsaţi să-şi vândă produsele în piaţa din centru, pentru că nu mai era loc şi pentru tarabele lor. „Am vândut mult mai puţin decât în anii trecuţi, pentru că aici nu prea avem vad. Cele mai căutate au fost cănuţele pentru vin şi ceşcuţele“, a declarat Ilona Dulfovi, o vânzătoare din Harghita.

Mai departe, la o altă tarabă, o comerciantă îşi îndeamnă clientele să cumpere la preţ redus. Căni, farfurii, ceşti, la numai 1,5 lei bucata! Cumpăraţi şi, dacă luaţi mai multe, vă fac reducere. Am venit cu marfa tocmai de la Bistriţa Năsăud. Trebuie să o vindem, nu ne putem întoarce acasă la copii, fără bani“, povesteşte vânzătoarea Maria Păulescu.

Clientele privesc atent ulcelele. „Eu o să cumpăr ceşcuţe din lut, pentru că ştiu din bătrâni că numai acestea sunt primite. Am două fete moarte şi lor le voi da de pomană cireşe noi, pentru că tare le mai plăceau“, a povestit Gabriela Ganea.

Credinţe din bătrâni

În satele vâlcene în această zi, oamenii cred că sufletele morţilor se întorc supărate în ţărână, iar pentru a le îmbuna, femeile dau de pomană vase de lut împodobite cu flori, pline cu cireşe, apă, vin, mâncare, pâine şi lumânări aprinse.
„Moşii de Vară, ţinuţi în sâmbăta Rusaliilor, sunt unul dintre cele mai importante momente ale cultului mortilor. Înainte se credea că sufletele morţilor, după ce au părăsit mormintele în Joia Mare şi au zburat slobode timp de 50 de zile, se întorc în lumea subterană în această zi”, a deaconul, Liviu Găman.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite