Berceanu: Negocierile salariale de la metrou nu vor avea loc mai devreme de ianuarie 2010

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Transporturilor Radu Berceanu a declarat astăzi că legea îl împiedică să procedeze aşa cum vor sindicaliştii, iar negocierile pe tema salariilor de la Metrorex nu pot avea loc mai devreme de ianuarie 2010,estimând că la sfâşitul anului se va aproba bugetul de venituri şi cheltuieli pe 2010.

"În primul rând aş vrea să vă citesc din Monitorul Oficial legea din 5 noiembrie 2009, numărul 329, care este semnată de domnul Mircea Geoană în calitate de preşedinte al Senatului. Titlul legii este "Lege privind organizarea unor autorităţi şi instituţii publice. Raţionalizarea cheltuielilor publice. Susţinerea mediului de afaceri şi Respectarea acordurilor cadru cu Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional. La articolul 30, această lege prevede cât se poate de limpede: contractele colective de muncă se renegociază  în condiţiile legii numai după aprobarea bugetelor de venituri şi cheltuieli ale operatorilor economici în limitele şi în condiţiile stabilite prin bugete", a susţinut într-o declaraţie de presă ministrul interimar al transporturilor Radu Berceanu.

Ministrul a precizat că în aceste condiţii dipoziţiile unor legi mai vechi se abrogă. "Dacă sunt probleme pe care sindicatele le-ar dori rezolvate mai repede sau într-un altfel, legea ne împiedică să procedăm altfel decât este scris aici. Este scris aici, şi anume contractul colectiv de muncă poate fi renegociat numai după ce există bugetul de venituri şi cheltuieli pe 2010", a precizat Berceanu.

Radu Berceanu a spus că astăzi, la ora 15.00, a invitat sindicaliştii la negocieri, însă s-au prezentat doar trei persoane fără mandat, precizând că îi aşteaptă în continuare pe aceştia să vină să discute.

Sindicaliştii sunt la negocieri cu Berceanu


După ora 17.00, delegaţia sindicaliştilor de la metrou a ajuns la sediul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurilor.

"Mergem la negocieri, dar ne invită să pună aceeaşi placă că abia în ianuarie sau februarie vom putea negocia salariile. Iar o să ne citească acea lege prin care contractul colectiv de muncă se renegociază numai după aprobarea bugetului", a declarat Ion Rădoi, precizând că nu crede că în urma discuţiilor pe care le va avea cu ministrul Berceanu va obţine vreo majorare a salariilor.

Peste 1.000 de angajaţi de la Metrorex, din totalul de 4.250, nu au lucrat marţi, în intervalul orar 04.00-16.00, ca urmare a grevei generale pe termen nelimitat. Ei cer începerea negocierilor pentru un nou contract colectiv de muncă, deoarece acesta a expirat la 1 noiembrie, şi majorări salariale de 20%. Ultima majorarea salarială a angajaţilor Metrorex a fost de 23%, în noiembrie 2008. În ultimul an, la Metrorex nu au fost făcute concedieri şi nici reduceri de salariu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite