Nefumătorii au puţine cafenele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patronii barurilor preferă clienţii fumători pentru că sunt mai mulţi

Aproximativ 90 la sută dintre administratorii barurilor din judeţ au afişat că localul este destinat fumătorilor.

Noua lege anti-fumat, intrată în vigoare de la 1 ianuarie, care obligă patronii de baruri să înfiinţeze spaţii speciale destinate nefumătorilor, a produs un fenomen contrar celui preconizat. Astfel, în loc să protejeze nefumătorii, noile norme au generat o creştere a numărului de locaţii destinate exclusiv fumătorilor. La această dată, la intrarea în majoritatea barurilor din judeţ, a căror suprafaţă este mai mică de 100 de metri pătraţi, clientul este întâmpinat cu anunţul “Acest local este destinat fumătorilor”.
Motivul pentru care patronii au ales fumătorii în devafoarea nefumătorilor este foarte simplu: aproximativ 90 la sută dintre muşterii sunt fumătorii. „Eu am noroc pentru că barul meu are mai puţin de 100 de metri pătraţi. Prin urmare am ales să-l transform într-un spaţiu destinat fumătorilor. Iar asta îmi garantează că nu voi pierde nici un client. Vă spun din experienţă că nefumătorii acceptă să stea la aceeaşi masă cu fumătorii. Dar un fumător nu poate bea o cafea fără ţigară”, susţine Ioan Marcu, administratorul unui bar din Deva. De cealaltă parte, administratorii localurilor care au o suprafaţă mai mare de 100 de metri sunt nemulţumiţi de noua lege. „Investiţia necesară delimitării clare a fumătorilor de nefumători ajunge şi la 10.000 de euro. În plus, spaţiul destinat nefumătorilor va fi un spaţiu care nu va produce aproape deloc. Şi asta pentru că mai puţin de 10 la sută din clienţii restaurantului meu sunt nefumători. Nu înţeleg de ce noua lege nu este la fel ca în U.E. Acolo, fumatul în baruri şi restaurante este interzis cu desăvârşire”, a declarat Alin Costea, patron de restaurant.

Controale inutile
În timp ce patronii restaurantelor şi barurilor încearcă să găsească soluţii pentru a nu-şi pierde clienţii, reprezentanţii Oficiului Pentru Protecţia Consumatorului Hunedoara au luat la purecat” toate locaţiile de acest gen. „În urma controalelor efectuate, 70 la sută din cei verificaţi nu respectă normele impuse de noua lege. Unii dintre ei au fost amendaţi cu sume cuprinse între 250 şi 1.000 de lei. De asemenea, există somaţii de închidere temporară pentru cei care nu vor reuşi, ca în cel mai scurt timp, să se conformeze noii legi”, a declarat Gheorghe Ranta directorul OPC Hunedoara.

Ce spune legea
Potrivit noii legi anti-fumat, de la 1 ianuarie 2009, se poate fuma în spaţiii închise, special amenajate, ventilate şi care să nu fie zone de tranzit sau de acces. Localurile cu o suprafaţă mai mică de 100 de metri pătraţi pot alege sa funcţioneze, fie ca unităţi în care se fumează, fie ca spaţii în care nu se fumează, cu condiţia ca această decizie sa fie adusă la cunoştinţa publicului.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite