Nefromed scuteşte pacienţii de drumuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nefromed scuteşte pacienţii de drumuri
Nefromed scuteşte pacienţii de drumuri

Noul centru de dializă degrevează Serviciul de Ambulanţă, iar sătmărenii nu mai sunt nevoiţi să meargă până la Cluj. Aproape 130 de sătmăreni sunt dependenţi de aparatul de dializă.

De la deschiderea secţiei private de dializă Nefromed, în urmă cu aproape două luni, Serviciul de Ambulanţă din Satu Mare este scutit lunar de aproape 60 de intervenţii. Cei mai câştigaţi sunt însă pacienţii.

Coşmarul Ambulanţei

Daniel Pop, de 41 de ani, pacient la Nefromed, povesteşte coşmarul prin care a trecut până în urmă cu două luni, înainte de inaugurarea centrului de dializă. „Stau în Carei, aşteptam câte o jumătate de oră în frig până venea ambulanţa de mă durea tot corpul de la criza renală. Tot ce pot zice acum este că fac o comparaţie între Serviciul Ambulanţei din epoca de piatră şi serviciile de acum“, spune Pop, care depinde de dia-
lizor din anul 2005. Spusele acestuia au fost întărite de Varga Doina, o pacientă de 50 de ani, şi de Ioan Pop Berar de 52 ani. Aceştia susţin că aşteptarea pe holul vechii secţii de dializă a Spitalului Judeţean dura până la patru ore.

Număr de intervenţii reduse la Ambulanţă

Referitor la acest fapt, Mihaela Pop, purtător de cuvânt la Serviciul de Ambulanţă,  spune: „Aveam solicitări şi la 30 de kilometri distanţă, la Carei sau Tăşnad. În responsabilitatea noastră au rămas pacienţii de targă. Lunar aveam 60 de intervenţii în acest sens. Numărul lor s-a redus drastic. În prezent,  transportăm un singur copil la Cluj, din două în două zile, din cauză că în Satu Mare nu există specialist pediatru“, susţine Pop. Administratorul secţiei de dializă, Ciprian Oţel, spune că Nefromed se încadrează în sumele oferite de Casa Naţională de Asigurare de Sănătate (CNAS).
„Întrucât este un centru privat, încercăm să oferim pacienţilor un grad de confort, ceea ce înseamnă costuri suplimentare.Totuşi, ne încadrăm în suma oferită de CNAS, referindu-ne chiar şi la transport, adică 472 de lei pentru o şedinţă“, a afirmat Oţel. Fiind singura formă de tratament până la transplant, 130 de pacienţi, din care cinci din afara judeţului, iar trei din afara ţării, au apelat la noua secţie de dializă de la fostul Cinema „Luceafărul“.
Şeful secţiei de dializă la Nefromed, Cristina Micu, spune că, fără dializă, un bolnav dependent de dializor supravieţuieşte maxim două săptămâni. „Îi conectăm în 10 minute la aparat, după care sângele lor este trecut prin dializor timp de patru ore, de trei ori pe săptămână“, spune Cristina Micu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite