Procurorul american a cerut mandat pentru Necolaiciuc în baza tratatului de extrădare cu România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorul adjunct din Florida, Jesus M. Cases, a cerut arestarea lui Mihai Necolaiciuc, "un fugar din România", în baza tratatului de extrădare existent între România şi Statele Unite ale Americii, intrat în vigoare pe 8 mai potrivit unei cereri datate din 22 iunie, relatează NewsIn.

Procurorul precizează că infracţiunile de care este acuzat fostul director general al Companiei Naţionale a Căilor Ferate Române sunt menţionate în tratatul de extrădare dintre cele două state şi că România a cerut arestarea preventivă şi extrădarea lui Necolaiciuc.

Jesus M. Cases arată în cererea de arestare provizorie că Mihai Necolaiciuc, director general al Companiei Naţionale de Căi Ferate Române începând cu 2001, şi-a însuşit credite emise de Banca Europeană de Investiţii, a vândut locomotive şi vagoane la preţuri subevaluate, a acordat un contract de 5 milioane de euro către o firmă ale cărei servicii nu au fost niciodată folosite. De asemenea, Necolaiciuc a transferat 4 milioane de euro pentru a plăti un credit care nu apărea în evidenţa CFR. În aceeaşi cerere se arată şi că Necolaiciuc a ordonat achiziţionarea a 520 de dispozitive electronice de la "Total Group Co", o firmă fără sediu care face obiectul unei cercetări pentru spălare de bani. Mai mult, arată procurorul adjunct din Florida, Mihai Necolaiciuc a ordonat achiziţionarea unor macazuri defecte, în cadrul unei aşa-zise licitaţii, care erau de o calitate atât de proastă, încât angajaţii de la căi ferate au refuzat să le instaleze de frica producerii unor accidente grave.    

În prezent, arată procurorul în cererea de arestare, Mihai Necolaiciuc se află în custodia Serviciului American pentru Controlul Imigraţiei şi Normelor Vamale, în centrul de detenţie Glades din Moore Haven, Florida.

Ministerul Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti (MJLC) a informat pe 23 iunie, printr-un comunicat, că autorităţile americane au admis cererea de arestare provizorie în vederea extrădării formulată de Ministerul Justiţiei în cazul lui Mihai Necolaiciuc.  Procurorul de caz din Statele Unite a informat MJLC că un judecător american a emis luni, 22 iunie, un mandat intern de arestare în vederea extrădării pentru Mihai Necolaiciuc.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite