Mihai Necolaiciuc, un fugar în lesă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De când s-a stabilit în Florida (SUA), agenţii români l-au filat pas cu pas pe „Hoţul de la CFR“: adresă, număr de telefon, persoane de contact, maşini folosite. Necolaiciuc putea fi reţinut încă de anul trecut, dar Dan Fătuloiu, ataşatul român de Interne de la Washington, nu a fructificat informaţiile operative primite. FOTOGALERIE 1 - Locuinţa de lux a lui Necolaiciuc din Florida   FOTOGALERIE2: Proprietăţile lui

Mai citeşte şi:

„Hoţul de la CFR“, arestat  în Florida!
Complexul lui Necolaiciuc, locuit doar de un maidanez

Bugetar în România, nabab în America
EXCLUSIV „Hoţul de la CFR“ îşi vinde proprietăţile din SUA!
EXCLUSIV Mihai Necolaiciuc, atins de criza economică în SUA


Cel care a devalizat statul român cu peste 100 de milioane de euro a avut un traseu „turistic“ interesant: Republica Moldova - Austria - Venezuela - SUA. 

Mihai Necolaiciuc a părăsit România cu ajutorul finului lui Mitrea, Florian Buşcă, actualul Florian Walter. Patron al firmei de salubritate SC Romprest, cu care CFR Marfă a avut contracte de zeci de milioane de euro şi acţionar al echipei de fotbal Dinamo Bucureşti, Walter a fost şoferul limuzinei în care Necolaiciuc a părăsit România.

La 4 februarie 2005, acesta a ieşit din ţară prin punctul de frontieră Albiţa, într-un BMW cu numărul B 7739. În maşină erau trei pasageri – Walter, Necolaiciuc şi Alexandru Pană, şoferul de serviciu al directorului CFR. „La Chişinău am stat câteva zile, iar Necolaiciuc a plecat la Viena împreună cu domnul Turcanu”, a declarat Florian Walter în anul 2007.

Internat la Viena

În capitala Austriei, Necolaiciuc s-a internat la clinica Doebling, dar nu a figurat în evidenţa poliţiei austriece. La 18 septembrie 2006, Direcţia de Investigaţii Criminale din România a solicitat revocarea urmăririi lui Necolaiciuc la nivel naţional, iar Interpol, în baza acestei măsuri, a revocat urmărirea internaţională. Până la 20 noiembrie 2006, când judecătorii au emis primul mandat de arestare, Necolaiciuc a fost un om fără probleme.

image

Mihai Necolaiciuc, foto Interpol SUA

În 2007, el se afla încă pe teritoriul Austriei. Atunci, Mihai Necolaiciuc era dat în urmărire prin Interpol şi avea Mandatul nr. 137 UP prin care ar fi trebuit arestat în Europa. Pe 16 martie 2007, Andi Malaliu, magistrat al Judecătoriei Sectorului 1, a dispus arestarea în lipsă a lui Necolaiciuc.

Malaliu i-a desemnat fostului şef de la CFR avocat din oficiu, deşi acesta avea apărător ales. Pe acest viciu de procedură, la recurs, Tribunalul i-a anulat lui Necolaiciuc mandatul de arestare. Procurorii anticorupţie au contraatacat şi au cerut arestarea „Hoţului de la CFR” pentru alte fapte, într-un alt dosar.

Viza pentru SUA din Austria

În momentul în care instanţele se încurcau în mandatele de arestare ale fostului director de la CFR, acesta avea deja viză pentru America. El obţinuse la Viena, potrivit Interpol Austria, o viză turistică pentru Statele Unite ale Americii. Demersul fusese făcut probabil mai devreme, deoarece fostul director al CFR a primit de la Ambasada Americii acordul de a-şi petrece şase luni pe teritoriul SUA, între  februarie 2007 şi august 2007.

image



Necolaiciuc a profitat de viza acordată de autorităţile americane şi a părăsit Europa. A petrecut câteva luni în Venezuela, însă a fost depistat în Statele Unite pe 17 ianuarie 2008, în baza unor informaţii culese din România.

Arestat în parcarea unui restaurant 

Mihai Necolaiciuc a fost „ridicat” din parcarea renumitului restaurant american „Denny’s”, unde fostul şef de la CFR se ducea să ia cina.

Restaurantul se află în vecinătatea ansamblului rezidenţial din West Palm Beach, Florida,  în care Necolaiciuc deţine trei apartamente.

Arestat pentru încălcarea Legii imigraţiei, întrucât depăşise termenul de şase luni consecutive pe care îl putea petrece în SUA, Necolaiciuc a contestat măsura. Un judecător local va decide dacă se impune menţinerea fostului şef de la CFR în arest pentru depăşirea vizei. Indiferent de decizia magistratului în privinţa încălcării Legii imigraţiei, Necolaiciuc nu mai are nicio şansă să fie eliberat.

Nicio şansă de scăpare

Având în vedere că Biroul Interpol din SUA a confirmat arestarea lui Mihai Necolaiciuc ca urmare a investigaţiilor întreprinse împreună cu autorităţile române, fostul şef de la CFR va primi şi mandat de arestare internaţională pentru faptele de corupţie pentru care este judecat în România.

Oficialii Departamentului de Justiţie din SUA, contactaţi ieri de reporterii „Adevărul”, au precizat că nu au primit încă din partea autorităţilor române solicitarea de extrădare a lui Necolaiciuc, dar că imediat ce vor avea documentele, vor da curs cererii. 

Chestorul Dan Fătuloiu ştia tot

Mihai Necolaiciuc s-a stabilit în Florida la începutul lui 2008. Poliţiştii români au dat peste fostul director al CFR în West Palm Beach şi au aflat toate amănuntele privind activitatea acestuia în SUA. A fost găsit până şi abonamentul său telefonic la compania Belloconth Telecom.

image

Chestorul Dan Fătuloiu, ataşat pentru Afaceri Interne în SUA

În acelaşi timp în care informaţiile au fost furnizate de poliţiştii români către Interpol Washington s-a luat şi decizia de a fi contactat Dan Fătuloiu, şeful detaşat la Afaceri Interne în SUA. În noiembrie 2008, Fătuloiu a primit întregul dosar operativ al lui Necolaiciuc:  adresele sale, numerele de înmatriculare ale maşinilor, abonamentul telefonic, locurile unde mergea şi persoanele de contact.

După transmiterea datelor către Fătuloiu, situaţia a rămas neschimbată, aşa că, la şase luni după informarea trimisă ataşatului de Afaceri Interne, autorităţile de la Bucureşti au continuat să ceară Interpol Washington informaţii privind situaţia lui Necolaiciuc.

Aproape de casă

Restaurantul din parcarea căruia a fost săltat Necolaiciuc se află în vecinătatea ansamblului rezidenţial din West Palm Beach, Florida, în care acesta deţine trei apartamente.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite