Naufragiu al unui vas în largul Australiei: 25 de dispăruţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Naufragiu al unui vas în largul Australiei: 25 de dispăruţi
Naufragiu al unui vas în largul Australiei: 25 de dispăruţi

Un vas transportând 40 de persoane, posibil imigranţi clandestini, a naufragiat duminică în largul insulelor Cocos, atoli cu populaţie rară la aproximativ 2.400 de kilometri de coastele de nord-vest ale Australiei şi la 1.300 de kilometri sud de Indonezia, şi 25 dintre pasagerii săi erau daţi dispăruţi, a anunţat luni un post de radio australian.

Autorităţile australiene au indicat că au primit un apel de ajutor de la navă indicând că ea lua apă în timp ce se afla la circa 700 de mile marine nord-est de arhipelagul Cocos, potrivit site-ului de internet al radioului ABC.

Un vas comercial navigând sub pavilion al Bahamasului, precum şi unul de pescuit taiwanez au răspuns la apel dar nava era deja scufundată şi pasagerii erau în apă când ele au ajuns la locul naufragiului, 12 ore mai târziu.

Echipajul navei comerciale a reuşit să salveze din pasageri şi cel puţin 15 dintre ei au putut fi recuperaţi, a indicat ABC, precizând că autorităţile nu erau în măsură să confirme dacă nava transporta imigranţi în căutare de azil în Australia.

Un avion al armatei australiene a fost trimis la locul naufragiului, potrivit radioului.

Numărul de solicitanţi de azil veniţi pe mare, mai ales din Irak, Afganistan, Iran şi Sri Lanka, a crescut puternic în Australia ajungând la aproape 1.770 în acest an, provocând suprapopularea centrelor de reţinere şi o vie dezbatere politică asupra protecţiei frontierelor şi politicii dreptului de azil, notează Agerpres.

Mulţi dintre ei plătesc mii de dolari unor contrabandişti care îi pun pe mare în bărci găurite din Indonezia plutind spre sud. Majoritatea sunt prinşi de autorităţile vamale şi deţinuţi în tabere de imigranţi pe îndepărtatele insule Christmas în timp ce le sunt examinate cererile de refugiaţi, un proces ce poate dura mai multe luni sau chiar ani.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite