Năstase şi Iliescu, retraşi de pe rafturile librăriilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

că mai mult ocupă degeaba spaţii pe rafturi sau în depozite.Ion Iliescu, Adrian Năstase, Petre Roman, Valeriu Stoica, Virgil Măgureanu, Cozmin Guşă. Ce ar putea avea în comun politicienii

că mai mult ocupă degeaba spaţii pe rafturi sau în depozite.
Ion Iliescu, Adrian Năstase, Petre Roman, Valeriu Stoica, Virgil Măgureanu, Cozmin Guşă. Ce ar putea avea în comun politicienii menţionaţi? Fiecare a scris cel puţin o carte. Poate un alt lucru comun este şi faptul că niciunul dintre ei nu se bucură de simpatia cititorilor ieşeni. Cărţile politicienilor-scriitori, unele tipărite pe hârtie de foarte bună calitate, sfârşesc prin a fi retrase după un timp. Aşezate pe primele rafturi, cărţile urmează acelaşi traseu: sunt mutate periodic tot mai în spate, sfârşind prin a fi reaşezate în cutii şi expediate editurilor sau chiar autorilor.
Una dintre cărţile care au făcut ceva vâlvă în urmă cu un an este volumul "Marele şoc din finalul unui secol scurt". Cartea cuprinde un dialog amplu între Ion Iliescu şi Vladimir Tismăneanu. şefii Librăriei Humanitas "Eugene Ionesco" din Iaşi spun că au vândut doar câteva exemplare datorită prestigiului de care se bucură Tismăneanu. Cartea lui Adrian Năstase intitulată "De la Karl Marx la Coca-Cola" a fost dusă de pe rafturi înapoi în depozit. În ultimul an, un singur exemplar al cărţii menţionate a fost vândut la librăriile Humanitas din Iaşi. Librarii ar putea spune: "…e bine şi aşa". Aceasta pentru că niciun cititor nu a cumpărat măcar un exemplar din cărţile politicienilor-scriitori Virgil Măgureanu şi Cozmin Guşă. "Luna aceasta nu am reuşit să vindem nici măcar o carte scrisă de domnul Iliescu", a declarat librarul Iulian Petruşcă, de la Casa Cărţii.

Nici măcar activiştii de partid nu citesc operele liderilor
Aflaţi în vogă în urmă cu câţiva ani, Petre Roman şi Ion Iliescu erau asaltaţi de admiratori, iar cozile la autografe erau identice cu cele la lapte înainte de 1989. Acum, nici admiratorii de altădată nu se îngrămădesc să le citească volumele. şeful PSD Iaşi, Gheorghe Nichita, spune că a cumpărat, de-a lungul timpului, cărţile scrise de Ion Iliescu şi Adrian Năstase. Primarul Iaşiului recunoaşte însă că nu le-a citit şi că nu le va deschide prea curând. "Am aproape toate cărţile scrise de Năstase şi Iliescu, dar nu am avut timp să le citesc şi să le aprofundez", a precizat Nichita.
În librăriile din Iaşi, în faţa rafturilor pe care sunt expuse memoriile politicienilor, am încercat să aflăm de la cei care căutau vreo carte dacă sunt interesaţi să cumpere un astfel de volum. "Politicienii scriu ce zic în fiecare seară la tv şi nu mă interesează să le citesc operele", a declarat o cititoare la Librăria Junimea, aruncând o privire plină de dispreţ către raftul cu pricina. Cărţile scrise de politicieni nu au reuşit să stârnească aproape deloc interesul ieşenilor. Bătrânii librari sunt de părere că multe astfel de cărţi nu au nicio valoare memorialistică. Librarii îşi amintesc de vremurile dinainte de Revoluţie, când cărţile dedicate lui Ceauşescu stăteau cu anii pe rafturi şi nimeni nici măcar nu le răsfoia.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite