Naşii garează trenurile la peron

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Greva ceferiştilor programată pentru vineri, între 7.00 şi 13.00, va afecta circulaţia a 1.500 de trenuri şi a 250.000 de pasageri. Liderii sindicaliştilor afirmă că ar fi vorba despre un “protest spontan”. Ministrul Orban ameninţă însă cu întocmirea dosarelor penale dacă trenurile vor fi oprite.

Pasagerii care intenţionau să circule cu trenul în acest weekend trebuie să-şi facă alte planuri de călătorie. 7.000 din cei 35.000 de angajaţi ai CFR se vor afla în grevă vineri, între orele 7.00 şi 13.00. Motivele? Condiţii mai bune de lucru şi acordarea banilor necesari infrastructurii căilor ferate pe 2008.

“Conform Constituţiei, orice om are dreptul să muncească sau nu. Vineri, niciun tren nu va circula începând cu ora 7.00 timp de şase ore”, a declarat, ieri, Gheorghe Popa, liderul Federaţiei Sindicale din Mişcare-Comercial. Liderul celor 12.000 de sindicalişti (casiere, controlori şi mecanici) a adăugat că va vorbi cu oamenii pentru a stabili ce se va întâmpla cu trenurile aflate în trafic între acele ore.

“Ori merg până la prima staţie, ori până la capăt de linie”, a spus Popa.  În ceea ce priveşte asigurarea unei treimi din activitate în perioada protestului, liderul a precizat că “nu este o grevă organizată de sindicat. E o încetare de activitate. Oamenii nu vor selecta ce trenuri merg şi ce trenuri nu merg”.

 Mai mult, Popa a cerut demisia ministrului transporturilor Ludovic Orban şi a ministrului economiei, Varujan Vosganian, pentru proasta gestiune a fondurilor.

În prima jumătate a lunii septembrie, Popa declara:“Peste 5.000 de kilometri de cale ferată sunt scadente la reparaţii, peste 15.000 de macazuri, dintr-un total de 16.500 sunt cu durata de funcţionare expirată sau scadente la reparaţii, 3.235 de poduri şi podeţe au durata de viaţă expirată, iar 67 de tuneluri au nevoie de reparaţii. Aceasta în condiţiile în care în acest an s-au alocat refacerii infra­structurii feroviare doar 10% din necesarul de un miliard de lei”. 

Haos pe calea ferată

Potrivit directorului CFR Călători, Alexandru Noapteş, întreruperea circulaţiei feroviare va da peste cap întregul program al trenurilor de călători. „Pentru că această grevă ţine şase ore, trenurile vor avea întârzieri de trei ore. Noi vom pune garniturile în circulaţie imediat după încetarea grevei, însă tot vor exista întârzieri”, a explicat Alexandru Noapteş.

Acesta precizează că parcul rulant are  4.000 de vagoane  din care zilnic se formează 1.500 de trenuri. „Un tren care vine de la Braşov la Bucureşti la ora 10, de exemplu,  va intra în revizie, după care vagoanele lui vor fi distribuite pentru formarea altei garnituri.

Numai că vineri nu vom mai avea ce vagoane să distribuim pentru că trenurile nu vor mai ajunge la timp”, a spus Noapteş. Potrivit acestuia, zilnic, cu CFR Călători circulă 250.000 de călători.

Un “protest spontan” anunţat

Ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, a declarat că protestul ceferiştilor este ilegal. “Există o lege a conflictelor de muncă. Nu există nici un conflict de interese în acest moment. Sunt contracte colective de muncă şi au început negocierile pentru următoarele contracte”, a spus el.

Ministrul a adăugat că nu poate înţelege argumentele sindicaliştilor potrivit cărora protestul ar fi spontan. “Cum să fie întrerupere spontană  a activităţii când liderii sindicali o anunţă?”

Orban a avertizat: “Le fac plângere penală la toţi. De data asta nu îi mai iert dacă opresc trenurile”. Potrivit ministrului Transporturilor, protestul ar putea afecta economia. “Pe calea ferată se transportă atât călători, cât şi produse vitale pentru economia naţională, care poate fi grav afectată de încetarea activităţii”.  

Mecanicii de locomotivă nu intră în grevă

Florin Dobrescu, liderul Federaţiei “Drum de Fier,” a declarat  că cei 11.000 de sindicalişti afiliaţi ar putea recurge şi ei la grevă, tot vineri. “Noi am suspendat discuţiile cu conducerea CFR-ului şi aşteptăm să vedem ce vor face colegii noştri”, a spus Dobrescu.
 
Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Mecanicilor de Locomotivă, Voicu Sala, a spus că nu are de gând să participle la niciun protest în luna noiembrie, atâta vreme cât se află în negocieri cu administraţia pentru un nou contract colectiv de muncă.

Ce prevede legea?

Greva  generală poate fi declanşată numai dacă înainte au fost epuizate posibilităţile de soluţionare a conflictelor de interese, potrivit Legii 199/2005 privind conflictele de muncă.

Înainte cu 5 zile de a declanşa greva generală,  sindicaliştii vor declanşa o grevă de avertisment, care nu va avea o durată mai mare de două ore.

Sindicaliştii vor anunţa  cu 48 de ore înainte conducerea companiei despre momentul în care vor declanşa greva.

Greva va fi declanşată numai  după ce jumătate din membrii organizaţiei de sindicat îşi vor da acordul.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite