Diaconescu: E nevoie de eforturi serioase pentru funcţionarea Nabucco

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Diaconescu: E nevoie de eforturi serioase pentru funcţionarea Nabucco
Diaconescu: E nevoie de eforturi serioase pentru funcţionarea Nabucco

Ministrul de Externe Cristian Diaconescu a declarat astăzi că gazoductul Nabucco necesită în continuare mari eforturi pentru a fi realizat.

Nabucco este un proiect de gazoduct european care va lega Marea Caspică de Austria, tranzitând Turcia, pentru a reduce dependenţa Europei de gazul rusesc.

"Proiectul Nabucco rămâne în continuare o prioritate. Luni se va semna acordul interguvernamental la Istanbul privind finanţarea proiectului Nabucco. Este un proiect faţă de care va trebui să depunem, în continuare, foarte mari eforturi pentru a fi pus în aplicare. E vorba de ţările furnizoare, de crearea unui consorţiu bancar extrem de puternic pentru a finanţa un proiect de anvergură", a spus Diaconescu.

El a reliefat că preocuparea pentru a identifica resurse enegetice alternative este firească pentru toate ţările Uniunii Europene.

"Sigur sunt şi alte proiecte energetice alternative în acest moment în Europa. Toate statele europene, inclusiv România şi Italia, explorează toate posibilităţile din această perspectivă şi cred că, pe acest palier, în continuare, cooperarea între România şi Italia va avea rezultate foarte bune", a spus Diaconescu.

Ministrul de Externe italian Franco Frattini a efectuat, marţi, o vizită la Bucureşti, cei doi demnitari participând, după-amiază, la Forumul economic româno-italian organizat de UNIMPRESA.

Ministrul român a sugerat un interes al României faţă de alternativele privind diversificarea resurselor energetice, în contextul în care Italia este una dintre ţările beneficiare de pe urma proiectului concurent al Nabucco, South Stream.

  • South Stream va trece pe sub Marea Neagră, legând Rusia de Bulgaria, unde se va împărţi într-o aripă Nord-Vest spre Austria şi una sudică, spre Grecia şi Italia.
  • Conducta Nabucco va porni din Turcia, trecând prin Bulgaria, România şi Ungaria, şi va ajunge până în apropiere de Baumgarten  – având o lungime totală de 3.300 km. Potrivit planurilor iniţiale ale consorţiului Nabucco, gazoductul ar urma să aibă ca ţări furnizoare, într-o primă fază, Azerbaidjan, Turkmenistan şi Kazahstan, ca mai târziu să fie luate în considerare şi Iran sau Irak, pentru o capacitate de 31 de miliarde de metri cubi.
  • Construcţia Nabucco este programată să înceapă la sfârşitul lui 2010 şi ar trebui să se încheie în 2013, iar costurile preconizate au crescut de la 7,3 miliarde la 12 miliarde de dolari.
  • Din consorţiul Nabucco fac parte, cu câte o parte egală de 16,67%, OMV (Austria), MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria), Transgaz (România), Botaş (Turcia) şi RWE (Germania). Azerbaidjan, Georgia, Turcia şi Egipt au semnat în luna mai un acord privind grăbirea construcţiei de conducte din zonă, inclusiv Nabucco, iar UE este dispusă să aloce acestui proiect 200 de milioane de euro
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite