Cluj: NUP pentru consilierii clujeni ce au avizat construirea Iulius Mall

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cluj: NUP pentru consilierii clujeni ce au avizat construirea Iulius Mall
Cluj: NUP pentru consilierii clujeni ce au avizat construirea Iulius Mall

Parchetul Curţii de Apel Cluj a dispus neînceperea urmăririi penale (NUP) în dosarul în care fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, Marius Nicoară, şi membrii comisiei de licitaţie pentru construirea unui mall în Cluj-Napoca au fost acuzaţi de abuz în serviciu.

Conform unor surse judiciare, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, Marius Nicoară, şi membrii comisiei de licitaţie au primit din partea Parchetului Curţii de Apel Cluj rezoluţia de neîncepere a urmăririi penale (NUP), într-un dosar în care erau acuzaţi de către omul de afaceri Paszkany Arpad că au favorizat firma Iulius Grup, câştigătorul licitaţiei. 
Potrivit aceloraşi surse, soluţia Parchetului poate fi atacată la procurorul general al Parchetului Curţii de Apel Cluj şi ulterior la Curtea de Apel Cluj.

Consilierul local al PNL Steluţa Cătăniciu, care a făcut parte din comisia de licitaţie pentru construirea mall-ului respectiv, a confirmat,astăzi, într-o conferinţă de presă, că procurorii au dispus neînceperea urmăririi penale în acest caz.

Potrivit acesteia, ancheta penală a pornit după ce patronul echipei CFR Cluj, Arpad Paszkany, i-a trimis un memoriu preşedintelui Traian Băsescu, reclamând presupuse ilegalităţi în atribuirea terenului pe care este ridicat complexul comercial Iulius Mall. Procurorii DNA au început o anchetă, însă, după ce au constatat că în cauză nu sunt infracţiuni de corupţie, au trimis dosarul la Parchetul clujean. În dosar au fost anchetaţi, printre alţii, consilierul judeţean Ioan Petran, consilierul local Steluţa Cătăniciu, dar şi fostul arhitect-şef al Consiliului Judeţean, Radu Spânu.

"Ieri (luni - n.r.) s-a dispus de către Parchet neînceperea urmăririi penale pentru toţi membrii comisiei de licitaţie pentru construirea Iulius Mall, rezoluţie care confirmă faptul că la acea dată Consiliul Judeţean Cluj şi membrii comisiei de licitaţie au acţionat perfect legal şi nu a existat niciun indiciu că domnul Paszkany şi firma Euromentor ar fi fost prejudiciaţi”, a declarat Cătăniciu.

Aceasta a adăugat că a depus o cerere la Parchet pentru a i se a permite studierea dosarului atât în calitate de parte din el, cât şi în calitate de jurist, deoarece doreşte să analizeze posibilitatea depunerii unei plângeri pentru denunţ calomnios.
“Era destul de clar faptul că au existat presiuni politice, era şi mai clar faptul că nu eram vizaţi toţi cei unsprezece membri ai acelei comisii, ci doar preşedintele Consiliului Judeţean de atunci, Marius Nicoară. Cu toate că nu membrii comisiei erau vizaţi, nu este normal să depui o plângere fără motive întemeiate, imaginea noastră, a celor înspre care s-a îndreptat plângerea, a fost oricum afectată. Voi studia posibilitatea de a depune, la rândul meu, o plângere pentru denunţ calomnios”, a susţinut Cătăniciu.

Dosarul în acest caz a fost deschis de DNA în urma memoriului făcut către preşedintele Traian Băsescu de omul de afaceri Paszkany Arpad, care a participat la licitaţia pentru construirea mall-ului cu firma South East Euromentor şi care a reclamat susţinerea intereselor firmei concurente, Iulius Grup, de către unii membri ai comisiei.
Şi fostul preşedinte al CJ Cluj, Marius Nicoară, a fost citat în acest dosar, deşi nu a fost membru al comisiei, însă Paszkany l-a acuzat, în memoriu, că ar fi făcut presiuni asupra membrilor comisiei în favoarea Iulius Grup.
Paszkanyi Arpad a contestat licitaţia organizată de Consiliul Judeţean Cluj pe motiv că oferta firmei sale, South East Euromentor, a fost mai bună decât a competitorului, în condiţiile în care oferea 50 la sută din profitul lunar Consiliului Judeţean Cluj, dar nu mai puţin de 35.000 de euro. Contestaţia a fost respinsă, deoarece consilierii au susţinut că nu este obligatoriu ca mall-ul să producă profit, şi au aprobat oferta Iulius Group, care acorda 25 la sută din profit, dar nu mai puţin de 45.000 de euro pe lună.

Membrii comisiei de atunci, consilierii judeţeni Ioan Petran, Matis Jeno, Steluţa Cătăniciu, Liviu Medrea şi Ovidiu Călin, funcţionari ai aparatului propriu al Consiliului Judeţean Cluj, directorii Petru Mălai, Lucia Todoran şi arhitectul şef al judeţului, Radu Spânu, precum şi Ioan Berche, director de regie judeţeană, au fost citaţi, în toamna anului 2007, la DNA Bucureşti, pentru a da declaraţii în legătură cu licitaţia organizată în anul 2005, privind asocierea între Iulius Grup şi Consiliul Judeţean Cluj, pentru exploatarea unui teren de 26.000 de metri pătraţi din Parcul Est, cartierul Gheorgheni.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite