NATO trebuie să strângă cureaua

0
Publicat:
Ultima actualizare:
NATO trebuie să strângă cureaua
NATO trebuie să strângă cureaua

Alianţa Nord Atlantică nu se va putea încadra în buget anul viitor, exitând deja un deficit de "câteva sute de milioane de euro", potrivit purtătorului de cuvânt al Alianţei, James Appathurai, relatează AFP.

Bugetul anual al NATO este de circa două miliarde de euro, împărţiţi între 640 milioane pentru infrastructuri, 300 milioane pentru administraţie şi un miliard pentru operaţiuni.

NATO ar mai avea nevoie de peste jumătate de miliard de euro pentru operaţiunile în curs, ca cea din Afganistan, cât şi pentru alte programe prevăzute de NATO. "Prioritatea va fi acordată operaţiunilor, deci vor trebui făcute sacrificii, să se renunţe la unele programe sau măcar să fie amânate", a spus un diplomat.

Potrivit lui Appathurai, "secretarul general a cerut aliaţilor să-şi aleagă priorităţile, să pună mijloacele în comun şi să raţionalizeze cheltuielile".

În privinţa structurilor de comandament, NATO a început să uşureze sarcinile, reducând la 13.000 efectivele sale militare, potrivit unui plan ce va fi aplicat începând din martie 2010.

Însă economiile sunt complicate de aderarea Albaniei şi Croaţiei la NATO în 2008, precum şi de revenirea Franţei în structura sa militară integrată

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite