Secretarul general al NATO asigură că Rusia nu este o ameninţare pentru Alianţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, în vizită vineri în Lituania, a dat asigurări că Rusia nu este o ameninţare pentru Alianţa atlantică, cu atât mai puţin pentru ţările baltice.

"Nu consider Rusia ca pe o ameninţare, nici pentru baltici, nici pentru alţi membri ai Alianţei", a afirmat el într-un interviu acordat cotidianului lituanian Lietuvos Rytas.

Rasmussen a declarat că a primit de la Moscova "semnale clare ale interesului ei pentru un nou punct de plecare" în relaţiile cu NATO.

El a subliniat totuşi că "angajamentele şi garanţiile de apărare colectivă ale articolului 5 din acordul nostru sunt ferme... Înţeleg bine preocupările ţărilor baltice, dar cred că dacă ajungem să reducem tensiunile din relaţiile noastre cu Rusia, situaţia securităţii întregii Europe va fi ameliorată şi de ea vor beneficia ţările baltice".

Foste republici sovietice, cele trei ţări baltice, Lituania, Letonia şi Estonia, au aderat la NATO în 2004, în pofida opoziţiei exprimate la vremea aceea de Moscova.

Rasmussen a vizitat vineri dimineaţă baza aeriană militară de la Zokniai, în nordul Lituaniei, unde sunt instalate misiunile NATO de supraveghere a spaţiului aerian baltic. Asigurată pe rând de ţări ale Alianţei, această misiune este în sarcina unor militari cehi începând din septembrie, informează Agerpres.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite