Secretarul general al NATO cere mai mulţe trupe şi echipamente militare pentru Afganistan

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Secretarul general al NATO cere mai mulţe trupe şi echipamente militare pentru Afganistan
Secretarul general al NATO cere mai mulţe trupe şi echipamente militare pentru Afganistan

Secretarul general al NATO a declarat luni că Statele Unite ale Americii şi aliaţii lor trebuie să investească mai mult în instruirea şi echiparea forţelor de securitate afgane, relatează AP.

Anders Fogh Rasmussen a opinat, cu prilejul unei luări de cuvânt în cadrul unui grup de analiză din Washington, că "lucrurile vor trebui să se schimbe" în Afganistan pentru a obţine sprijinul populaţiei pentru trupele coaliţiei.

De asemenea, el a apreciat că NATO trebuie să înceapă să-i lase pe militarii şi civilii afgani să preia rolul predominant în asigurarea securităţii ţării lor.

Secretarul general al NATO a exprimat cu acelaşi prilej îndoieli că SUA şi aliaţii lor îşi vor realiza principalul obiectiv în Afganistan, acela de a-i împiedica pe talibani să mai transforme ţara într-un loc de refugiu pentru terorişti.

"În ciuda a ceea ce s-a făcut deja, atingerea scopului nostru în Afganistan nu poate fi garantată. Pur şi simplu nu putem continua să facem exact ceea ce facem acum. Lucrurile vor trebui să se schimbe", a precizat Rasmussen.

Anders Fogh Rasmussen se va întâlni marţi cu preşedintele american Barack Obama. În acest context, secretarul general al NATO susţine că este prematur să se discute dacă sunt necesare mai multe trupe de luptă în Afganistan, aşa cum cere într-un raport comandantul trupelor NATO, gen. Stanley McChrystal, dar insistă că este nevoie de mai mulţi instructori.

Rasmussen anunţă că doreşte ca NATO să încheie un nou contract cu Afganistanul, în care să se stipuleze că va acorda sprijin guvernului de la Kabul numai dacă acesta va diminua corupţia şi va asigura servicii de bază pentru cetăţenii afgani.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite