NATO şi Rusia caută împăcarea după conflictul ruso-georgian

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O purtătoare de cuvânt a NATO, Carmen Romero, a declarat că mMiniştrii de externe din ţările membre NATO şi Rusia vor încerca săptămâna viitoare să ajungă la un acord privind cooperarea militară.

Romero a declarat pentru AFP că miniştrii vor discuta pe 27 iunie, la Corfu, "despre modul în care poate avansa Consiliul NATO-Rusia pentru a dinamiza din nou dialogul politic şi cooperarea practică" după pauză de un an provocată de conflictul ruso-georgian.

Ambasadorii celor 29 de state membre ale Consiliului NATO-Rusia au avut vineri a doua reuniune oficială după suspendarea relaţiilor la nivel înalt dintre Alianţă şi Moscova. În cursul şedinţei, secretariul general al NATO Jaap de Hoop Scheffer "şi-a exprimat speranţa că reuniunea de la Corfu  le va permite" occidentalilor şi Rusiei să reia relaţiile.

Potrivit unui diplomat NATO, "Georgia a fost menţionată" vineri, iar şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, va reveni, probabil, asupra acestui subiect la Corfu.

După decizia NATO din luna decembrie de a relua treptat contactele cu Moscova, şefii diplomaţiei urmau să se reunească în 20 mai la Bruxelles. Dar reuniunea a fost anulată de Rusia, în semn de protest faţă de un exerciţiu militar desfăşurat de NATO în Georgia şi faţă de expulzarea a doi diplomaţi din delegaţia rusă la NATO.

Ruşii şi occidentalii au dezacorduri şi în alte dosare, de la proiectul scutului american antirachetă până la suspendarea, de către Moscova, a tratatului pentru Forţe Convenţionale în Europa.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite