Moldovenii ar adera la Uniunea Europeană, nu şi la NATO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Moldovenii ar adera la Uniunea Europeană, nu şi la NATO
Moldovenii ar adera la Uniunea Europeană, nu şi la NATO

Dacă în Republica Moldova s-ar desfăşura un referendum cu privire la aderarea ţării la Uniunea Europeană, 66,5% dintre alegători ar vota pentru, în timp ce ceva mai mult de 16% sunt împotrivă, potrivit Barometrului de Opinie Publică prezentat luni la Chişinău.

În acelaşi timp, peste 46% dintre ceteţenii R.Moldova ar vota împotriva aderării la NATO, faţă de 20% care ar vota pentru. În schimb, peste 57% consideră că cea mai bună soluţie pentru asigurarea securităţii Republicii Moldova este neutralitatea şi doar 16,6% - aderarea la NATO.

Deşi îşi doresc integrarea în UE, circa 52% din respondenţi au declarat că Rusia ar trebui să fie principalul partener strategic al Republici Moldova şi doar ceva mai mult de un sfert au declarat că UE ar trebui să aibă acest rol.

Premierul şi preşedintele rus, Vladimir Putin şi Dmitri Medvedev sunt liderii politici în care cetăţenii Republicii Moldova au cea mai mare încredere, cu peste 70%. Ei sunt urmaţi de preşedintele Moldovei, Vladimir Voronin, cel al SUA - Barack Obama şi preşedintele României, Traian Băsescu.

Relaţia cu România

Doar 11% din respondenţi au declarat că România trebuie să fie principalul partener strategic al Chişinăului. Doar 24% dintre moldoveni au considerat relaţiile moldo-române ca fiind bune. În schimb, 81% din respondenţi califică relaţiile moldo-ruse ca fiind bune, 60% - cele cu Ucraina şi peste 50% cu UE.

Sondajul a fost efectuat în perioada 26 iunie - 10 iulie pe un eşantion de 1534 persoane din 115 localităţi, eroarea maximă de eşantionare fiind apreciată de organizatori ca fiind de 2,5%.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite