Un eşec al trupelor NATO în Afganistan le-ar da speranţe extremiştilor, spune un oficial

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un eşec al  trupelor NATO în Afganistan le-ar da speranţe extremiştilor, spune un oficial
Un eşec al trupelor NATO în Afganistan le-ar da speranţe extremiştilor, spune un oficial

"Războiul din Afganistan este războiul acestei generaţii. Pierderea lui ar duce la crearea unui sentiment de euforie în rândul talibanilor şi al extremiştilor, deoarece a fost învinsă cea mai puternică alianţă militară din lume: NATO", a declarat Sir David Richards, în primul său interviu în calitate de şef al armatei britanice, scrie cotidianul "Daily Telegraph".

Potrivit acestuia pierderea războiului din Afganistan le-ar putea da extremiştilor musulmani speranţe că şi-ar putea extinde operaţiunile şi în alte ţări, precum Pakistan, care are arme nucleare.

"Dacă al-Qaeda şi talibani cred că ne-au înfrânt ce va urma? Se vor opri la Afganistan? Pakistanul este, cu siguranţă, o ţintă atrăgătoare datorită armelor nucleare pe care le posedă.  Acesta este o perspectivă terifiantă. Dacă măcar o arnă nucleară ajunge în mâna lor, credeţi-mă că nu se vor gândi de două ori înainte să o foloseacă. Ultimele încercări de deturnări de aeronave ne-au demostrat că există oameni pe lume care ne-ar arunca în aer cu cea mai mare plăcere", a declarat Sir David pentru "Daily Telegraph".

Împlicaţiile geo-politice ale unui eventual eşec al NATO în Afganistan sunt imense, potrivit şefului armatei britanice.  Aliaţii, pur şi simplu, nu-şi pot permite luxul de a pierde războiul în această ţară.
 
Declaraţiile generalului au survenit în condiţiile în care opinia publică britanică este extrem de nemulţumită de cum a fost coordonate operaţiunile militare din acestă ţară musulmană, iar responsabilul pentru Afganistan al armatei americane le-a cerut britanicilor suplimentarea trupelor.

"Dacă trimitem mai mulţi soldaţi în Afganistan avem şansa să ne atingem obiectivele mai repede şi cu cât mai puţine pierderi de vieţi omeneşti. Putem începe să câştigăm războiul psihologic. Trebuie să le arătăm afganilor că actualul guvern sprijinit de trupele NATO le poate oferi un viitor mai bun decât talibanii", a adăugat Sir David.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite