250 de tone de nitrat de amoniu descoperite în Afganistan de forţe NATO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

250 de tone de nitrat de amoniu, cantitate suficientă pentru fabricarea a sute de dispozitive explozibile de genul celor montate pe carosabil, au fost găsite de către trupele internaţionale şi poliţia afgană marţi în Afganistan, a anunţat NATO, potrivit CNN.

Captura a fost realizată în urma unor raiduri realizate în Kandahar, sudul Afganistanului, duminică, de către oficiali ai NATO, care au declarat că aceasta ar putea fi o lovitură dură dată militanţilor talibani, în contextul în care bombele montate pe carosabil au provocat cele mai multe victime în rândul trupelor aliate.

Forţele internaţionale şi poliţia afgană au acţionat în urma  unei sesizări, descoperind într-un depozit 1.000 de saci de nitrat de amoniu şi 5.000 de componente pentru asamblarea de bombe.

Citiţi şi:


 Alţi 4.000 de saci de nitrat de amoniu au fost descoperiţi într-o incintă din apropiere.

Astfel au mai fost confiscate cantităţi de îngrăşământ din care se puteau face câteva sute de bombe, potrivit directorului centrului de analiză militară Globalsecurity.org, John Pike.

Afganistanul nu este singura ţară din lume în care îngrăşământul este folosit pentru fabricarea de bombe.

În 1995, Timothy McVeigh şi Terry Nichols au aruncat în aer un camion folosind peste 2.000 kg de nitrat de amoniu şi combustibil, menite să distrugă clădirea federală din Oklahoma City. Incidentul a fost soldat cu moartea a 168 de persoane.

Îngrăşământul este uşor de procurat în zone agricole din sudul Afganistanului, astfel talibanii reuşind să improvizeze multe bombe din astfel de substanţe.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite