Germania: Berlinul acuză NATO de "lipsă de solidaritate" în Afganistan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul german al Afacerilor Externe şi cel al Apărării au deplâns, luni, o lipsă de solidaritate din partea anumitor miniştri europeni, în reacţia lor faţă de raidul aerian ucigaş efectuat în Afganistan de NATO, la cererea forţelor germane din teren, transmite AFP.

"Pornim de la principiul că suntem împreună în Afganistan. Cei mai mulţi miniştri ai Afacerilor Externe care s-au exprimat sunt alături de noi în teren, avem dreptul să ne aşteptăm, într-o situaţie atât de dificilă, la puţină solidaritate din partea aliaţilor noştri", a afirmat Jens Ploetner, purtătorul de cuvânt al Ministerului german de Externe.

"Nu ar trebui să ne exprimăm în grabă şi să facem judecăţi definitive exclusiv pe baza informaţiilor furnizate de agenţiile de presă", a apreciat el, în cursul unei conferinţă de presă.

"Nimeni nu trebuie să reamintească Guvernului german sau armatei germane cât de crucial este ajutorul gazdelor noastre afgane în lupta împotriva talibanilor. Trupele germane îl simt (ajutorul - n.red.) în fiecare zi în cadrul patrulelor comune, pe care le realizăm în mod exemplar şi cu mult timp înaintea altora", a continuat el.

Potrivit Berlinului, bilanţul definitiv al raidului aerian de vineri dimineaţa, efectuat la solicitarea comandamentului german, şi eventuala prezenţă a civililor în rândul victimelor nu au fost încă stabilite cu certitudine. Primele informaţii indicau peste 50 de talibani ucişi în timpul atacului asupra a două camioane-cisternă deturnate de rebeli.

Raidul a fost însă calificat drept o "eroare majoră" de către ministrul francez al Afacerilor Externe, Bernard Kouchner, la sosirea sa la o reuniune cu omologii din Uniunea Europeană, desfăşurată, sâmbătă, la Stockholm.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, Thomas Raabe, a subliniat, la rândul său, că nu are cunoştinţă de "niciun ministru al Apărării care să se fi exprimat, deoarece aceia care au trimis trupe pe teren cunosc dificultatea şi pericolul intervenţiei militarilor, motiv pentru care se poate constata o solidaritate foarte puternică între ei".

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite