NASA a descoperit un ocean de magmă activă pe unul dintre sateliţii lui Jupiter

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cercetătorii americani au identificat, cu ajutorul sondei Galileo de la NASA, existenţa unui ocean de magmă topită sau parţial topită pe suprafaţa lui Io, luna vulcanică a lui Jupiter.

Magma fierbinte din oceanul de pe Io este de milioane de ori mai bună şi dă mai multă electricitate decât rocile găsite pe suprafaţa Pământului, afirmă Krishan Khurana, principalul autor al studiului efectuat de oamenii de ştiinţă de la Universitatea din California şi Universitatea din Michigan. Studiul a fost publicat vineri în revista Science.

Potrivit lui Krishan Khurana, noua descoperire îi ajută pe oamenii de ştiinţă să înţeleagă mult mai bine provenienţa magmei fierbinţi de pe Io.

În afară de Pământ, vulcanul Io este singurul din sistemul solar despre care se ştie că are magmă activă. Io produce de 100 de ori mai multă lavă în fiecare an decât toţi vulcanii de pe Pământ. În timp ce vulcanii de pe Terra sunt localizaţi în zone fierbinţi precise, precum "Cercul de Foc" din jurul Oceanului Pacific, vulcanii lui Io sunt distribuiţi pe toată suprafaţa sa. Un ocean global de magmă, aflat la 30-50km sub crusta lui Io, explică activitatea lunii.

"Se presupune că atât Pământul, cât şi luna sa, ar fi avut astfel de oceane de magmă în urmă cu miliarde de ani, când se formau, dar de atunci s-au răcorit", afirmă Torrence Johnson, un fost cercetător la proiectul Galileo, care lucrează în prezent la NASA Jet Propulsion Laboratory şi care nu a fost implicat direct în studiu.

Prima descoperire a vulcanilor pe Io a fost făcută în 1979, cu ajutorul sondei Voyage.

Io este al cincelea satelit al lui Jupiter şi cel de-al treilea ca mărime. Este puţin mai mare decât Luna (satelitul natural al Terrei). Numele lui vine de la iubita lui Zeus, Io, transformată de acesta într-o junincă (vacă tânără) în încercarea de a o ascunde de Hera. Io mai este poreclit planeta pizza deoarece este foarte colorat

Sonda spaţială Galileo a fost lansată în 1989 şi a început să orbiteze planeta Jupiter în 1995. În 2003, sonda a fost distrusă în mod intenţionat. O descoperire semnificativă făcută de Galileo a fost existenţa unui posibil ocean aflat sub suprafaţa de gheaţă a lunii Europa, un alt satelit al lui Jupiter.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite