NASA se lansează în căutarea extratereştrilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

NASA va lansa vineri naveta spaţială Kepler, cu misiunea de a căuta viaţă în Univers, în afara sistemului nostru solar. “Căutăm casa lui ET”, a declarat astronomul William Borucki, şeful proiectului.

Odată ajunsă pe orbita solară, Kepler va începe să identifice planete asemănătoare Terrei, adică situate în zone astronomice “locuibile” din punct de vedere al distanţei la care sunt situate faţă de steaua pe a cărei orbită se mişcă.

Kepler, cu greutatea de o tonă, ataşată unei rachete  Delta 2, urmează să-şi înceapă călătoria vineri seară, la punctul de lansare Cape Canaveral din Florida, la ora locală 22.50 (5.50 sâmbătă dimineaţa, ora României). Echipată cu un telescop şi cu o cameră digitală de 95 de milioane de pixeli, Kepler va detecta clipirile luminii stelare cauzate de trecerea unor planete.

„Recensământ stelar“

Primele planete care vor fi descoperite vor fi cele cu orbitele cele mai scurte, adică planete fierbinţi, asemănătoare cu Jupiter. Detectarea “Pământurilor” va dura mai mult, deoarece ele produc o clipire pe an.

Va fi nevoie de peste trei ani pentru a avea cele trei clipiri de care este nevoie, înainte ca o eventuală descoperire epocală să fie anunţată. Jon Morse, director al domeniului astrofizic la NASA, spune că naveta Kepler “va face primul recensământ planetar”, cu scopul de a vedea câte “Pământuri” sunt în Univers. Dacă astfel de planete există, este posibil ca ele să fie locuite.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite