Washington Times: Fost cercetător NASA acuzat de spionaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Washington Times: Fost cercetător NASA acuzat de spionaj
Washington Times: Fost cercetător NASA acuzat de spionaj

Un fost cercetător NASA a fost arestat luni sub acuzaţii de tentativă de spionaj în favoarea Israelului. Bărbatul, despre care se crede că ar fi transmis informaţii sensibile privind securitatea americană unui agent secret israelian, va fi adus marţi în faţa unui judecător şi riscă închisoare pe viaţă, dacă va fi găsit vinovat, infomează Washington Times.

Stewart David Nozette, în vârstă de 52 de ani, care a lucrat pentru NASA, Pentagon şi Casa Albă, a fost contactat de un poliţist de la FBI care s-a dat drept agent de informaţii israelian şi a acceptat să-i furnizeze informaţii clasificate în schimbul banilor.

Potrvit departamentului de Justiţie, între 1989 şi 2006, el a avut acces la informaţii clasificate top secret şi, în mod regulat, la documente clasificate în legătură cu apărarea americană.

La 3 septembrie, când a fost contactat de ceea ce credea că este un agent al Mossad (serviciile secrete israeliene), bărbatul a acceptat să îi furnizeze informaţii în mod regulat. În cadrul unei a doua întâlniri, el i-a explicat agentului FBI că, deoarece nu mai dispune de acces la documente secrete, nu poate decât să îşi amintească de cele pe care le-a consultat, precizează Departamentul Justiţiei.

Prin postă s-au realizat două schimburi de informaţii, în urma cărora a primit 2.000, respectiv 9.000 de dolari şi a completat două chestionare privind sateliţii americani.

Conform Departamentului de Justiţie, primul răspuns furnizat provenea din documente clasificate drept secret de apărare. Cercetătorul ar fi propus chiar să furnizeze informaţii despre arme nucleare, sateliţi militari şi alte sisteme de armament.

La a doua întâlnire, răspunsurile sale au cuprins informaţii clasificate drept secret de apărare şi top secret privind sateliţi americani, sisteme avansate de alertă, mijloace de apărare sau de represalii la atentate la scară largă şi elemente strategice cruciale, au subliniat autorităţile.

Titular al unui doctorat în astronomie la MIT, prestigioasa universitate tehnologică din Massachussetts, suspectul a lucrat la Casa Albă între 1989 şi 1990, apoi la Departamentul Energiei între 1990 şi 1999, unde dispunea de o autorizaţie specială ce îi asigura accesul la documente strict secrete, în special referitoare la armele nucleare.

Autorităţile americane cred că plângerea nu implică statul israelian şi nici vreun agent care a lucrat în numele său.

  • Faptele de care este acuzat sunt grave şi ar trebui să servească drept avertisment pentru toţi cei care iau în calcul să compromită secretele ţării noastre din dorinţa de câştig, a declarat într-un comunicat David Kris, responsabil cu securitatea naţională în departament.
  • Cercetătorul a creat o asociaţie non-profit prin intermediul căreia a participat între 2000 - 2006 la mai multe acorduri de dezvoltare de tehnologii avansate pentru Guvernul american.
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite