"N-am văzut 3 premii în toată şcoala"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânărul regizor vasluian Corneliu Porumboiu a plecat cu trei premii şi de la Cluj. Abia sosit de la Cannes, filmul său s-a instalat pe prima treaptă în topul publicului.Festivitatea de

Tânărul regizor vasluian Corneliu Porumboiu a plecat cu trei premii şi de la Cluj. Abia sosit de la Cannes, filmul său s-a instalat pe prima treaptă în topul publicului.
Festivitatea de închidere a celei de-a 5-a ediţii a Festivalului de Film Transilvania s-a desfăşurat sâmbătă seara, la Opera Română din Cluj, şi a fost prezentată de realizatorul de emisiuni Cătălin ştefănescu. A urcat de trei ori pe scenă Corneliu Porumboiu, de unde a luat statuetele pentru Trofeul Trasilvania, Premiul publicului şi Premiul pentru Zilele filmului românesc. Porumboiu a remarcat că nu a luat trei premii în toată şcoala. Invitaţii speciali ai galei au fost actriţa britanică Vanessa Redgrave, laureată a premiului Oscar, şi actorul ştefan Iordache, care a primit distincţia pentru întreaga activitate. Amândoi au surprins publicul, Iordache îngenunchind pe scenă, iar Vanessa dedicându-şi premiul activiştilor de mediu de la Roşia Montană. Pe locurile următoare în barometrul publicului s-au aflat peliculele româneşti laureate la Cannes "Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii" - Cătălin Mitulescu şi "Trăieşte" - Radu Mihăileanu.

Prinţul Paul, printre invitaţii speciali
Printre invitaţii speciali care s-au aflat în sală sau pe scenă s-au remarcat vedeta TVR, Dana Războiu, realizatoarea Mihaela Rădulescu, regizorul Andrei şerban, actorii Irina Popovici, Gheorge Dinică, Dorel Vişan, fostul ministru al culturii Mona Muscă, prinţul Paul, vicepreşedintele Gabriel Resources, John Ashton. După închiderea galei, invitaţii s-au dezlănţuit în sală, pe ritmurile Tarafului Ciocârlia din satul Zece Prăjini, la primul lor recital din ţară.

Regizor ţigan atras de România
TIFF s-a închis oficial cu proiecţia peliculei Transilvania, filmată în ţara noastră. Regizorul francez Tony Gatlif a surprins ziariştii, explicând că este atras de oraşele ardelene, pentru expresia feţei localnicilor, dar şi pentru muzica tradiţională pe care a descoperit-o aici. Acţiunea filmului, primit bine la Cannes, fără mitul Dracula, se desfăşoară în Sighet, Târnăveni şi Sighişoara. Gatlif le-a povestit ziariştilor că provine de pe străzi, fiind un copil sărac. Primul său film şi l-a făcut cu materiale de furat sau de împrumut, dar acum realizează doar producţii cu subiecte internaţionale, fiind curtat de sponsori.

Premiile complete
Trofeul Transilvania, Premiul Publicului, Zilele Filmului Românesc - A fost sau n-a fost? Corneliu Porumboiu,
Premiul pentru regie - Gyorgy Palfi - Taxidermia,
Cea mai bună interpretare- David Dancik - Soap,
Cea mai bună imagine şi Premiul Presei Străine - 13,
Cel mai bun scurtmetraj - Cântecul lui Femerlin - Manuel Pena,
Premiul de excelenţă - ştefan Iordache
Cel mai bun scenariu - Augustin Cupşa, Dan Mihu, Let`s Go Digital - Întrebări.
Premiul pentru întreaga activitate - Vanessa Redgrave

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite