Muzicanţii clujeni îşi vând serviciile la bursa neagră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tocmeala se încheie la Ursus, la o bere

După o negociere operativă, se bate palma la o bere sau se reface traseul, afară. Întregul ritual de tocmire nu depăşeşte două ore.

"Îmi trebuie un ceteraş la urs"
Întâlnirea muzicanţilor şi a organizatorilor de nunţi cu viitorii miri are loc de multă vreme aici. Emil Luca, unul dintre cei mai cunoscuţi dansatori şi starosti, vine de peste trei decenii. Bătrânii se adunau în apropiere, la Transilvania, până la desfiinţarea localului. Cu slujbe diferite, se transformă pentru sfârşitul săptămânii în staroste, muzicanţi, DJ, fotografi sau cameramani, după abilităţile moştenite sau deprinse. Sunt muncitori calificaţi, ceferişti, chiar oameni de afaceri, preoţi sau poliţişti, cu pasiuni aducătoare de venit. Au un grup restrâns de colaboratori, fac schimburi de ultimă oră, se adaptează la orice comenzi. Auzi în jur: "Ai ceva sâmbătă?", sau "Îmi trebuie un ceteraş la urs".

Un fost arbitru de fotbal, printre "vedete"
Starostele are în grijă desfăşurarea nunţii, de la preluarea miresei până la încheierea festivităţii. Cei mai căutaţi sunt cei cu veleităţi de solist vocal, ca Ovidiu Purdea Someş, Aurel Ciceoan.
Pe site-ul Centrului de Creaţie Populară a judeţului, www.traditiiclujene.ro, se află o listă cu peste 50 de solişti şi starosti. Ei nu vin la bursa neagră, cum numesc cei cu studii târgul muzicanţilor din centru. Dacă te zgârceşti la bani şi nu iei vedete ca Maria Golban, Sava Negrean sau Aurel Tămaş, apelezi la recomandări sau la bursa neagră, unde scapi doar cu câteva milioane, după faimă. Unul dintre cei căutaţi este fostul arbitru de fotbal Valentin Guia, care îşi scrie toate nunţile, aproape 1.000, cu toate detaliile picante. Violoniştii tradiţionali sunt şi ei scumpi.
În această săptămână, la Ursus nu se mai discută doar despre nunţi. Subiectul fierbinte la ordinea zilei este autorizarea, după ce Finanţele fac controale, pentru depistarea evazioniştilor. Anul acesta, la Primărie s-au autorizat peste 150 de starosti, interpreţi, fotografi şi cameramani, care plătesc forfetar taxele la stat, dar cunoscătorii ştiu că la bursă sunt mai mulţi.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite