Muzee pline de vizitatori nocturni
0În centrul şi în sudul ţării, „Noaptea Muzeelor“ s-a bucurat de un mare succes la public. În multe oraşe s-au format cozi la intrare, organizatorii afirmând că au avut mai mulţi oaspeţi decât se aşteptau.
Cea de-a V-a ediţie a evenimentului „Noaptea muzeelor“ a scos din case mii de oameni, în noaptea de sâmbătă spre duminică. Muzeul Mineritului din Petroşani a înregistrat un aflux nesperat de vizitatori.
„Am avut succes deoarece în numai o oră de la deschidere au trecut pragul muzeului peste 50 de vizitatori.
I-am aşteptat şi îi aşteptăm cu dragă inimă pe cât mai mulţi vizitatori. Anul trecut au fost mai puţini, probabil şi din vina noastră pentru că nu s-a făcut o mediatizare poate la fel de bună ca şi acum“, a declarat, Dumitru Puşcaşu, referent în cadrul Muzeului Mineritului din Petroşani. Muzeul minerilor a fost deschis între anii 1961-1962, la Petroşani, ca un omagiu adus muncii minerilor.
La Muzeul Judeţean din Piteşti, pe lângă expoziţiile obişnuite, vizitatorii au putut vedea în premieră stelele, prin binoclul astronomic. „Pentru noaptea muzeelor, care trebuie să fie de neuitat, am adus de acasă binoclul meu astronomic.
Astfel, oamenii veniţi într-un număr foarte mare, în jur de 700, au putut vedea stelele mult mai bine“, a spus muzeograful Remus Cârstea. Copiii au fost cei mai încântaţi. „Este a treia oară când vin la muzeu. Dar acum am văzut ceva nou, am văzut stelele“, a afirmat Radu, în vârstă de opt ani.
Turiştii aflaţi pe litoral au profitat de eveniment şi au vizitat Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Naţională şi Muzeul de Marină din Constanţa. „Niciodată nu am văzut atâta lume la muzeu“, a declarat Magdalena, una din vizitatoarele Muzeului de Arheologie. „Şi anul trecut a fost un flux continuu de vizitatori, dar anul acesta numărul celor care ne-au trecut pragul instituţiei este mult mai mare“, a declarat Andreea Atanasiu, oficial al Muzeului de Marină.
Intrare în serii la „Casa Mureşenilor“
În Braşov, la Muzeul „Casa Mureşenilor“, aglomeraţia a fost atât de mare încât vizitatorii au fost împărţiţi în serii de câte 20 de persoane. „A fost peste aşteptările noastre. Până la ora 21.00, cred că au venit peste o mie de persoane. Deja nu mai avem aer să respirăm, pentru că încăperile nu fac faţă mulţimii“, a spus muzeograful Mihai Gorbonov.
La Sibiu, mii de localnici au vrut să vadă colecţiile şi evenimentele organizate de Complexul Naţional Muzeal „Astra“, care şi-a ţinut porţile deschise până după miezul nopţii. Potrivit muzeografilor, aşteptările organizatorilor au fost cu mult depăşite de numărul mare de vizitatori: peste 20.000 de persoane.
Aglomeraţie a fost şi la muzeele din Piaţa Mică, iar cei care au ales Muzeul de Etnografie Universală „Franz Binder“ au putut face o călătorie în cultura şi arta japoneză.

Muzeul de Arheologie din Constanţa Foto: Florin Gheorghe
La Târgu-Mureş, la eveniment au participat Muzeul de Istorie şi Arheologie, Muzeul de Ştiinţe ale Naturii şi Muzeul de Etnografie, care au fost deschise până la ora 2.00. După miezul nopţii, vizitatorii au fost atraşi în Sala de Oglinzi a Palatului Culturii din Târgu - Mureş, la un concert al cvartetului francez Quatre a Strophes, urmat de concertul de jazz al fraţilor Farkas Laszlo & Szilamer din Timişoara şi de recitalul lui Vali „Sir Blues” Răcilă.
Săli pline la Muzeul Ceasului
Peste 10.000 de ploieşteni şi turişti au vizitat muzeele, sălile devenind neîncăpătoare după ora 18.00. Cel mai vizitat a fost Muzeul Ceasului „Nicolae Simache“, singurul muzeu de acest gen din ţară şi al treilea ca mărime din Europa. Muzeul expune peste 500 de ceasuri, cea mai veche piesă fiind un ceas astronomic din 1562. „În doar două ore, au fost peste o mie de persoane, dintre care mulţi cetăţeni străini“, a precizat muzeograful Valentina Savu.
Vâlcenii nu s-au înghesuit să viziteze cele două muzee şi Casa Memorială Anton Pann care au fost deschise. După mai bine de patru ore de la deschidere, Casa Simian fusese vizitată de aproximativ 15 persoane, iar în trei ore doar 20 de oameni au vizitat Muzeul de Artă. Au mai contribuit redacţiile Adevărul de Seară
Copiii au fost încântaţi
De un public numeros au avut parte şi cele două secţii ale Muzeului de Istorie, Ştiinţele Naturii şi Secţia de Istorie Arheologie, din Craiova. „E super! Mi-au plăcut rocile, pisica sălbatică, vidra şi dropia“, a spus Cătălin, elev în clasa a V-a.

Secţia de Arheologie a Muzeului de Istorie din Craiova Foto: l. Nica
La Secţia de Istorie Arheologie, special pentru seara de sâmbătă, au fost pregătite două expoziţii temporare: „Castrul Roman de la Răcari“ şi „Sarea, timpul şi omul“. „Am încercat să atragem publicul, iar oamenii să nu uite piesele, pentru că anul viitor clădirea va intra în renovare“, a spus muzeograful Florin Ridiche.
În Târgu Jiu, Muzeul de Istorie „Alexandru Ştefulescu“ şi Muzeul de Artă au fost deschise până la miezul nopţii. Organizatorii s-au declarat mulţumiţi de numărul participanţilor. „Am avut un examen la Craiova şi am trecut şi pe aici. Nu mă aşteptam să fie aşa interesant“, a spus bucureşteanca Andreea Stancu.