CAMPANIE: Au ajuns primele ajutoare la străbunica din Muscel

0
Publicat:
Ultima actualizare:
CAMPANIE: Au ajuns primele ajutoare la străbunica din Muscel
CAMPANIE: Au ajuns primele ajutoare la străbunica din Muscel

Floarea Gurgu, străbunica de 86 de ani care nu a mai coborât de 13 ani din cătunul Muscel, a primit haine şi alimente. Doi reporteri „Adevărul de Seară“ au pornit împreună cu directorul Crucea Roşie Dâmboviţa spre satul din munţi şi i-au dus bătrânei bunuri cumpărate din banii strânşi în contul deschis.

„Adevărul de Seară“ a adus în atenţia cititorilor, în urmă cu trei săptămâni, povestea unei bătrâne care nu a mai coborât din satul ei de 13 ani. „Tanti Floarea are 86 de ani şi este născută în Muscel, o localitate izolată, situată la şapte kilometri de comuna Moroieni, Dâmboviţa. Drumul e lung şi anevoios, dar, odată ajuns sus, te împresoară liniştea“, aşa începea povestea străbunicii din Muscel.

Citiţi şi:


Vorbele Floarei Gurgu, care la 86 de ani nu mai poate să coboare din satul izolat, au stârnit vii reacţii printre cititorii ziarului, foarte mulţi dintre aceştia sărind în ajutorul ei pentru a-i oferi o viaţă lipsită de griji. „Drumul e rău şi nu pot să cobor pentru că am hernie. Rău în căruţă, rău călare. Am încercat să cobor de două ori şi mi s-a făcut rău“, se plângea tanti Floarea. Străbunica are mâna luxată şi o hernie, astfel că nu se mai poate descurca singură în gospodărie.

Uluită că lumea vrea să o ajute

Vestea că este cunoscută în toată ţara nu ajunsese până acum două săptămâni la tanti Floarea, în cătunul uitat de lume de sub poala Bucegilor. Nu mică i-a fost mirarea când a auzit că oamenii au strâns bani pentru a o ajuta să treacă peste iarnă. Cu ochii în lacrimi şi nevenindu-i să creadă că nişte oameni pe care nu îi cunoaşte sunt gata să sară în ajutorul ei, tanti Floarea nu a mai avut glas să ne mulţumească. „Vor să mă ajute, pe mine?“, se întreba uluită şi plină de emoţii bătrâna.

După ce şi-a revenit din tulburare, am întrebat-o cu ce o putem ajuta. Cu mare greutate am reuşit, la început, să o facem să spună de ce ar avea nevoie. Ne-a spus că nu are nevoie de bani. „Nu am ce să fac cu ei, unde mai merg eu să mai cumpăr şi ce să mai îmi iau. Nu mai am lemne pentru la iarnă, nişte făină, zahăr, ulei, lucruri d-astea pentru bucătărie mi-ar trebui“, a spus timidă străbunica, ruşinată parcă de faptul că nişte străini s-au oferit să îi cumpere cele necesare traiului. „Şi acoperişul de la casă l-a spart piatra, ar trebui nişte carton să pun deasupra“, a adăugat modest bătrâna. 

Banii provin din donaţii

image

În urmă cu două săptămâni, „Adevărul de Seară“ a deschis un cont bancar în care cei interesaţi au putut dona bani pentru tani Floarea. Suma strânsă până în acest moment este de 1.590 de lei, o parte din bani fiind deja folosită pentru primele cumpărături destinate străbunicii din Muscel.
Aproape jumătate din banii donaţi au venit din partea a patru cititori, Florin Aurelian Popescu, Crişan Zosim, Ilie Flavian Alexandru şi Cerasela Leaşu, suma donată de aceştia fiind de 780 de lei. Restul sumei a fost donat de către redactorii „Adevărul de Seară“ Bucureşti.

Aceşti bani vor fi folosiţi strict pentru a cumpăra alimente, îmbrăcăminte şi încălţăminte de iarnă, urmând ca repararea acoperişului, a gardului şi cumpărarea lemnelor pentru iarnă să fie asigurate, în următoarea etapă, de către preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Florin Aurelian Popescu. Termenul final al ajutorului destinat Floarei Gurgu este de 27 septembrie, ziua în care „Străbunica din Muscel“, va împlini 86 de ani.

Şi Crucea Roşie Dâmboviţa este alături de „Adevărul de Seară“

image

Un sprijin important în derularea acţiunii de astăzi a venit din partea organizaţiei Crucea Roşie Dâmboviţa, care ne-a asigurat, încă de la începutul campaniei, de tot sprijinul. „Noi vom asigura drumul până la casa bătrânei cu unul din autoturismele noastre. Pe lângă acest lucru am pregătit şi cinci cutii cu haine, lenjerie şi pături pentru ca aceasta să iasă liniştită din iarnă. Toate aceste lucruri provin din depozitul filialei şi sunt ajutoare primite de la Crucea Roşie din Germania“, a declarat directorul Crucea Roşie Dâmboviţa, Gheorghe Popescu.

Casa Floarei Gurgu e aşezată aşa de sus că se văd şi munţii cei mari peste Coama Muscelului. O casă bătrânească, înconjurată de flori. Este casa bunicii din poveşti peste care anii au trecut şi au lăsat urme ca şi pe chipul femeii, care ne întâmpină pe prispă. Foarte bucuroasă de vizita oaspeţilor neaşteptaţi, străbunica ne-a invitat în curte şi în câteva clipe a vorbit cu noi de parcă ne ştiam de când lumea.

Am întrebat-o ce planuri mai are şi ne-a răspuns simplu: „nu mai am niciun plan, că e mult de acum până diseară şi de diseară până dimineaţă. Am şi eu o dorinţă, să văd casa asta frumoasă înainte să închid ochii“, a spus străbunica.

Ce am cumpărat pentru străbunică



În contul deschis de noi în urmă cu două săptămâni s-au strâns până acum 1.590 de lei.Prima tranşă de ajutoare includ o geacă de iarnă, un hanorac, o pereche de cizme îmblănite, trei perechi de ciorapi de bumbac şi o pereche de botoşi de casă, un halat de casă, 18 sticle de ulei, 10 kilograme de orez, 10 kilograme de făină, 10 kilograme de zahăr, 10 kilograme de mălai, conserve de mazăre, fasole verde şi zacuscă, măsline, pastă de tomate, paste făinoase, fidea şi tăiţei, compoturi de pere, ananas şi mere şi dulceaţă de vişine, precum şi 12 litri de suc de portocale.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite