Casa lui Mureşanu a devenit bibliotecă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Casa lui Mureşanu  a devenit bibliotecă
Casa lui Mureşanu a devenit bibliotecă

Clădirea a primit numele lui Andrei Mureşanu pentru că acesta şi-a petrecut o parte a copilăriei aici. Imobilul a fost readus la forma iniţială între anii 1983 - 1984, când a fost reabilitat.

Casa în care a copilărit poetul Andrei Mureşanu este umbrită astăzi de un nuc măreţ, care întregeşte bucata de peisaj de sat românesc în mijlocul burgului. Poetul Andrei Mureşanu s-a mutat în clădirea care astăzi îi poartă numele şi pe strada care a primit tot numele său, după ce casa părintească a fost mistuită de flăcări. Aceasta era casa bunicilor poetului. Clădirea în care a copilărit viitorul poet a fost construită la începutul secolului al XIX-lea, în stilul caselor româneşti autentice.
Planul casei este dreptunghiular , cu tindă, cameră de oaspeţi şi bucătărie cu cuptor. Spre curte casa este mărginită de un pridvor cu stâlpi din lemn ciopliţi. Trecerea timpului s-a făcut vizibilă pe zidurile micuţei căsuţe cu cerdac, aşa că a fost necesară reabilitarea ei. Această a fost readusă la forma iniţială între anii 1983 - 1984, când a fost reabilitată după un proiect întocmit de Marian Minchiu.

Bibliotecă pentru copiii

Aşa cum copilul Andrei Mureşanu a făcut primi paşi pe calea  învăţăturii  în această casă, şi copiii şi tinerii din zile noastre care trec pragul acestei case au ceva de învăţat. În primul rând, pot vedea unde a copilărit marele poet Andrei Mureşanu, iar în al doilea rând îşi îmbogăţesc cultura cu ajutorul cărţilor care se găsesc aici. Din anul 1984, casa Andrei Mureşanu adăposteşte secţia de împrumut pentru copii şi tineri a Bibliotecii Judeţene.

Documente din vremea revoluţiei de la 1848

Rolul cultural al casei este întărit şi de faptul că aici se organizează diferite evenimente culturale. „Conferinţele Bibliotecii Judeţene“ se organizează în fiecare an aici, În acest an, casa a găzduit şi festivalul de poezie „Rondul de noapte“, la care au participat poeţi din toată ţara.Pasionaţii de istorie care vor vizita casa Andrei Mureşanu pot vedea aici o expoziţie a revoluţiei române de la 1848, dar şi acte oficiale, cărţi, publicaţii, scrisori care ilustrează viaţa şi activitatea poetului. Printre documentele de aici se regăseşte şi o fotografie  a casei natale a  poetului. Expoziţia evidenţiază totodată legăturile strânse dintre revoluţionarii români din cele trei provincii istorice româneşti şi aspecte inedite ale evenimentelor revoluţionare desfăşurate pe teritoriul judeţului Bistriţa-Năsăud.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite