Mureş: Ajutor pentru asistaţi - ţigări de la stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mureş: Ajutor pentru asistaţi - ţigări de la stat
Mureş: Ajutor pentru asistaţi - ţigări de la stat

Direcţia Generală pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Mureş vrea 25.000 de pachete de ţigări pentru persoanele asistate social.

Directorul DGASPC Mureş, Schmidt Lorand, spune că a postat un anunţ la cererea şefilor de centre rezidenţiale, metodă practicată de ani de zile.
„Am postat anunţul vineri, pe site-ul Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), la cererea mai multor şefi de centre rezidenţiale, de a le asigura un anumit număr de pachete de ţigări. Este vorba despre procedura de achiziţie a 25.000 de pachete de ţigări, necesare pentru un an. Ţigările urmează să le fie distribuite persoanelor adulte din centrele respective, care nu au venituri şi care fumează, fiind dependente de nicotină”, a spus Schmidt, susţinând că această practică există de circa 15 ani. „Toţi cei din centrele rezidenţiale au un oarecare handicap, de la la handicap fizic, la neuropsihic”, a spus Schmidt. Acesta a adăugat că bugetul pentru achiziţie este de 300.000 de lei, în condiţiile în care bugetul total pe acest an al instituţiei se ridică la 95 de milioane de lei.

Control al Inspecţiei Sociale la Direcţie

Inspecţia Socială s-a autosesizat şi a început, sâmbătă, un control la DGASPC Mureş. În cazul licitaţiei privind achiziţia de ţigări pentru persoane cu handicap aflate în centrele de asistenţă socială, inspectorul general de stat de la Inspecţia Socială, Maria Muga, a spus că o echipă de inspectori regionali a plecat deja spre DGASPC Mureş, pentru a verifica modul în care sunt cheltuiţi banii alocaţi acestei instituţii. „Era de aşteptat. Noi am tras un semnal de alarmă încă de anul trecut, când am făcut un prim inventar legat de modul în care sunt alocate şi cheltuite fondurile alocate Direcţiei. Sunt lucruri sesizate de anul trecut, dar nu s-au luat măsurile necesare”, a declarat Maria Muga.

DGASPC consideră că achiziţia este legală

Directorul DGASPC Mureş, Schmidt Lorand, a declarat că nu ştie să existe vreo prevedere legală care să interzică achiziţia de ţigări şi că echipa de control a Inspecţiei Sociale poate verifica orice doreşte. „Este foarte normal să verifice, iar noi vom da detalii”, a declarat Schmidt Lorand. Acesta a adăugat că, dat fiind faptul că este sâmbătă, nu ştie dacă echipa de inspectori anunţată va găsi pe cineva la DGASPC Mureş. „Dacă se va găsi undeva scris că este interzisă achiziţionarea de ţigări, atunci am făcut ceva ilegal. Eu nu ştiu să fie, pentru oamenii care au nevoie. Aceste ţigări sunt în compensare. Cantitatea de medicamente din centre scade, iar oamenii sunt mult mai liniştiţi dacă fumează o ţigară. Am putea lua plasturi Nicorette. Văd că se dau indicaţii în acest sens, deşi nu cred că un fumător de 50-60 de ani poate să se dezobişnuiască. Dar dacă ei aşa spun, ne vom conforma”, a afirmat Schmidt.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite