Muntenii, mai bogaţi ca oltenii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gheorghe Caruz este primul în topul miliar­darilor munteni, iar în Oltenia, Constantin Popeci conduce cu o avere de 150-160 milioane de euro. Domeniile cele mai bănoase în Muntenia sunt construcţiile şi imobiliarele, în timp ce motorul afacerilor în Oltenia este turat de industria auto.  

Cei mai bogaţi 43 de oameni de afaceri din zona Munteniei deţin o avere totală de 2,3 miliarde de euro. Cele mai multe investiţii străine s-au concentrat la Mioveni, unde Renault a cumpărat Dacia în 1999. La Brăila se pune la punct un proiect de 1 miliard de euro pentru o uzină care va produce energie electrică pe cărbuni.

Printre judeţele cu cei mai mulţi miliardari se numără Argeş şi Buzău. Aici, Cornel şi Ilie Penescu au dezvoltat afaceri de 250-270 milioane de euro în retail, construcţii, producţie şi transporturi. Cei doi fraţi deţin 81% din echipa FC Argeş. Dumitru Bucşaru se află în clasamentul "Adevărul 500 miliardari" pe locul 65, cu o avere de 150 milioane de euro. Proprietarul echipei Unirea Urziceni se mai ocupă, în afară de fotbal, şi de investiţii imobiliare şi construcţii.

Agricultură şi construcţii

Cea mai mare investiţie din Oltenia este tot în domeniul auto, la Craiova, unde compania americană Ford a achiziţionat fosta uzină Daewoo.

În topul oltenilor care au afaceri de miliarde se află, pe lângă Constantin Popeci, Mihai Anghel, din Dolj, cu o avere estimată la 100 milioane de euro. Pasiunea lui Anghel este şi afacerea sa. “Îmi place să fac agricultură. Lucrez până la extenuare şi apoi o iau de la capăt”, spune omul de afaceri. Tot din Dolj, familia Dugăeşescu deţine poziţia 103 în clasamentul miliardarilor români, cu un business în domeniul serviciilor, transporturilor şi construcţiilor estimat la 85-87 milioane de euro.

Turism în Dobrogea

Cei mai mulţi dintre oamenii de afaceri din Dobrogea s-au orientat către turism şi imobiliare. În regiune, 33 de persoane deţin peste 1,6 miliarde de euro, cel mai bogat om de afaceri fiind Corneliu Idu. Averea sa este estimată la 250-270 milioane de euro, Idu fiind unul dintre cei mai importanţi armatori români.

Cei mai mulţi miliardari, în Bucureşti

În Capitală s-au “înghesuit” aproape jumătate din cei din "Adevărul 500 miliardari". 201 bucureşteni şi oameni de afaceri care dezvoltă proiecte în Bucureşti au “strâns” averi de peste 22 miliarde de euro. Cel mai bogat dintre aceştia este Dinu Patriciu, cu două miliarde de euro.

Constantin Popeci

Primii bani i-a făcut la 8-9 ani, din vânzarea de pantofi. Câştiga 10% la fiecare pereche. În studenţie a fost impresar al formaţiei Pheonix, pentru ca în final să se hotărască să facă bani din industrie. El deţine acum cea mai mare fabrică de utilaje grele din Europa. Îi plac limuzinele, motocicletele, diamantele şi muzica clasică.

Are o avere estimată la 150-160 milioane de euro şi activează în industrie, construcţii, imobiliare şi auto. Acum, Popeci îşi îndreaptă atenţia către imobiliare. Vrea să ridice un mall, pe un teren de 12.000 de metri pătraţi pe care îl deţine în centrul Craiovei, şi un cartier rezidenţial. Spune despre el că este un om punctual şi că nu-i place să ţină banii la bancă pentru că “nu este rentabil”.

image

Eu iubesc fiarele şi am zis că ar trebui să fac industrie fără să mă gândesc neapărat la câştiguri

image


Constantin Popeci
om de afaceri

Top 5 munteni

1. Gheorghe Caruz (Brăila) – 350 milioane €
2. Ilie şi Cornel Penescu  (Argeş) – 250-270 milioane €
3. Dumitru Bucşaru (Ialomiţa) – 150 milioane €
4. Ion Lazăr (Argeş) – 120 - 130 milioane €
5. Constantin Pănescu (Argeş) – 90 – 100 milioane €

Top 5 olteni

1. Constantin Popeci (Dolj) – 150 – 160 milioane €
2. Mihai Anghel (Dolj) – 100 milioane €
3. Familia Dugăeşescu (Dolj) – 85-87 milioane €
4. Familia Tudor (Vâlcea) – 70-73 milioane €
5. Nicolae Sofianu (Vâlcea) – 60 milioane €

Gheorghe Caruz

Este preşedintele Patronatului Cărnii de Porc din România, deţine 12 firme cu peste 2.200 de angajaţi. Domeniile în care activează sunt industria cărnii, comerţ, benzinării, restaurante. "Tot ce mănânc şi beau este produs de mine. Laptele e de la vacile mele, carnea, din fermele mele, băuturile vin de la Soroli Cola", spune Caruz.

Activele sale sunt evaluate la peste 250 milioane de euro. Omul de afaceri mai deţine zeci de ferme în Moldova şi o sută de hectare de teren în Brăila. Preferă Parisul, joacă tenis de câte ori are ocazia şi îi place muzica populară românească. “Am făcut de toate ca să fac bani“, spune omul de afaceri.

image

Tot ce mănânc şi beau este produs de mine. Laptele e de la vacile mele, carnea, din fermele mele, băuturile vin de la Soroli Cola

image


Gheorghe Caruz
om de afaceri

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite