Dorinel Munteanu, vânat de Fiscul german

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dorinel Munteanu, vânat de Fiscul german
Dorinel Munteanu, vânat de Fiscul german

Clubul lui Gigi Becali nu a plătit pentru Munteanu, rezident german, taxele şi impozitele aferente contractului pentru perioada cât a fost jucător şi antrenor la echipa din Ghencea. Fostul internaţional este somat de Fiscul german să achite 95.000 de euro. Fotbalistul spune că a bătut palma cu Becali pe o sumă netă, deci Steaua trebuia să se ocupe de plata taxelor. 

Mai citeşte şi:


Dorinel Munteanu (41 de ani), în prezent antrenor al echipei Oţelul Galaţi, cere judecătorilor de la Tribunalul Bucureşti să oblige Steaua Bucureşti să-i plătească impozitele din perioada în care a activat ca jucător şi ca antrenor la clubulSteaua Bucureşti.

Conform actelor depuse la instanţă, Dorinel Munteanu a fost somat de Fiscul german să plătească 95.000 de euro, întrucât nu şi-ar fi plătit impozitele aferente veniturilor sale. Cu toate acestea, Munteanu – care este şi rezident în Germania – susţine că, până să fie somat de organele fiscale, nu avea cunoştinţă de vreo datorie către stat.

„Subliniez faptul că până în momentul la care am fost somat, nu aveam cunoştinţă de vreun debit faţă de stat, având în vedere că SC Fotbal Club Steaua Bucureşti SA nu mi-a adus niciodată la cunoştinţă eventualele imposibilităţi de plată sau întârzieri în ceea ce priveşte aceste sume, pe care avea obligaţia legală de a le achita”, susţine Dorinel Munteanu Revenit din Germania, Munteanu a activat două sezoane la Steaua în perioada 2003 – 2005, imediat după ce Gigi Becali a devenit acţionar la echipa „roş-albaştrilor”. De altfel, în sezonul 2004 – 2005, Dorinel Munteanu a câştigat campionatul României alături de Steaua.

Salariul la Steaua: 300 de lei

Procesul deschis de Dorinel Munteanu la Tribunalul Bucureşti scoate la iveală şi „talentul” lui Gigi Becali de a fenta statul. Astfel, pentru a nu plăti impozite, Becali l-a angajat pe jucătorul Dorinel Munteanu cu un salariu lunar de 300 de lei, salariul pe economie la acea vreme. Munteanu urma să primească o primă de instalare de 255.000 de dolari net, sumă ce urma a fi plătită în 17 rate lunare a câte 15.000 de dolari.

Trei ani mai târziu, după ce a părăsit clubul din Ghencea, Munteanu a revenit la Steaua ca jucător - antrenor. Numit antrenor-jucător al Stelei la 25 octombrie 2008, Dorinel Munteanu a părăsit gruparea din Ghencea în mai puţin de două luni, după un conflict cu patronul Gigi Becali. Acum fostul internaţional solicită clubului Steaua să facă dovada plăţilor către stat a impozitelor aferente veniturilor sale în perioadele cuprinse între 2003 – 2005 şi între octombrie şi decembrie 2008.
„Sumele prevăzute în contract erau nete, impozitele fiind în sarcina clubului de fotbal”, subliniază Dorinel Munteanu, care riscă să fie executat de Fiscul german.

Clubul din Ghencea, notificat

„Cu toate că subsemnatul mi-am îndeplinit cu stricteţe toate obligaţiile izvorâte din contract şi din anexele ce fac parte din acest document, am fost somat de către statul german la plata sumei de 95.000 de euro, reprezentând impozite şi contribuţii aferente veniturilor mele salariale pentru nevirarea la termen a obligaţiilor fiscale”, se plânge instanţei Dorinel Munteanu. Judecătorii urmează să înceapă dezbaterile în acest caz la 9 decembrie, după ce oficialii din Ghencea au refuzat soluţionarea conflictului pe cale amiabilă. În iunie 2009, Dorinel Munteanu a trimis o notificare preşedintelui Consiliului de Administraţie al clubului Steaua, Valeriu Argăseală, în care a cerut mai multe lămuriri privind situaţia lui contractuală.

Tribunalul Bucureşti a decis ca, la primul termen al procesului, Dorinel Munteanu să depună actele doveditoare prin care statul german a făcut această somaţie şi corespondenţa pe care a avut-o cu oficialii germani şi cu clubul de fotbal Steaua Bucureşti.

Lipsa unei reacţii din partea foştilor angajatori l-au determinat pe Dorinel Munteanu să-i atenţioneze că va apela la organele de control ale statului, mai ales că Fiscul german l-a somat să plătească personal presupusele restanţe.

Dorinel ameninţă cu anaf şi cu Uefa

„Având în vedere că am fost somat de către autorităţile germane să efectuez în nume personal plăţile respective, vă rog să aveţi în vedere că neîndeplinirea obligaţiilor dumneavostră mă va obliga să procedez la iniţierea unor acţiuni judiciare şi extrajudiciare, în scopul restabilirii legalităţii, sens în care voi solicita ANAF să verifice modul de plată a obligaţiilor aferente contractului meu de muncă. De asemenea, mă voi vedea nevoit să mă adresez responsabilului de Licenţiere al UEFA, domnul Andrea Traverso, pentru a-l avertiza asupra neîndeplinirii criteriului financiar de licenţiere de către clubul Steaua Bucureşti”,  a precizat fostul jucător-antrenor al clubului din Ghencea.

Contactat telefonic de către reporterii „Adevărul”, Dorinel Munteanu nu a fost găsit pentru a-şi preciza punctul de vedere în legătură cu litigiul pe care îl are cu clubul Steaua. Avocatul lui Munteanu, Cristi Tănasă, nu a dorit să comenteze pe acest subiect, subliniind că este vorba despte „o relaţie de confdenţialitate client - avocat”. Preşedintele Consiliului de Administraţie al FC Steaua, Valeriu Argăseală, a fost de negăsit, ieri, în ciuda apelurilor repetate ale reporterilor „Adevărul“.

Ce a solicitat Dorinel de la Steaua

Dacă anexa financiară a contractului său a fost depusă la Inspectoratul Teritorial de Muncă, aşa cum prevede partea finală a documentului.

Dacă s-au virat taxele şi impozitele la bugetul de stat.

Care au fost primele nete de joc şi dacă s-au plătit contribuţii bugetare aferente, pentru următoarele meciuri disputate de Steaua Bucureşti şi la care a participat: Zeleznik, TSKA Sofia, AC Parma, Athletic Bilbao, Valencia şi Villareal.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite