Municipiul sensurilor unice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe 92 de străzi din Baia Mare nu se mai circulă decât pe un singur sens. Respectarea indicatoarelor de circulaţie îi obligă pe şoferi să facă ocoluri de kilometri pentru a ajunge acolo unde doresc.

Circulaţia în Baia Mare a devenit o adevărată aventură pentru unii şoferi, la mai bine de o săptămână după ce municipalitatea a pus indicatoare cu „Sens unic” pe 92 de străzi din municipiu.
Una din cele mai „întortocheate” situaţii se află în spatele magazinului universal Maramureş, unde există mai multe alei şi străduţe înguste ce fac legătura între parcări şi străzi ori artere principale. Acestea au acum circulaţia restricţionată pe un singur sens şi nu sunt puţini cei care încalcă regulile noilor indicatoare şi circulă pe sensul interzis.

Un ocol de un kilometru, zilnic

Vasile Lazea, un şofer de taxi care tocmai a adus un client şi a intrat pe o stradă deşi avea la intersecţie indicatorul „Accesul interzis”, este de-a dreptul revoltat. „Păi, dacă am client în maşină şi îl duc pe străzile ocolitoare, ca să respect indicatoarele, crede că o fac intenţionat ca să îi iau banii. Nu mai poţi ieşi pe nicăieri fără să ocoleşti cel puţin un kilometru”, spune omul. Un alt băimărean la fel de supărat a calculat că pentru a ieşi din parcarea situată în spatele magazinului Maramureş, trebuie să ocolească circa un kilometru. „Dacă vreau să ies pe bulevardul Unirii de aici, deşi se află la 50 de metri în partea stângă, eu trebuie să virez la dreapta, iar de acolo nu pot să ies decât ori pe la Ursus, ori pe la Ambasador, ceea ce înseamnă un ocol de cel puţin un kilometru”, spune Florin Mădăras, băimărean de 25 de ani. Gabi Vlad, un şofer care nu este băimărean dar a mai circulat prin zonă, spune că noile indicatoare l-au
 bulversat complet. „M-am învârtit pe aici o grămadă ca să nu merg pe accesul interzis şi să ajung totuşi unde am dorit”, explică el.

Alte zone, aceeaşi situaţie

Nici cei care au de circulat prin cartierul Gării ori Săsar nu sunt mai mulţumiţi de noile condiţii. „Înainte, ca să ies din parcarea blocului în care locuiesc, aveam câţiva metri până la o arteră principală, pe unde mergeam la serviciu. Acum sunt obligat să o iau în direcţia opusă şi pe lângă faptul că am de ocolit foarte mult, mă aruncă într-o altă arteră rutieră care este cea mai aglomerată din oraş, mai ales la orele dimineţii”, spune un alt băimărean nemulţumit, care însă a vrut să-şi păstreze anonimatul.

Explicaţia Primăriei

Primăria Baia Mare a decis la începutul acestui an că pentru fluidizarea circulaţiei e nevoie ca circulaţia pe unele străzi să fie restricţionată pe un sens. Autorităţile au explicat că au luat această decizie pe de o parte din cauza numărului mic de locuri de parcare, iar pe de altă parte, pentru fluidizarea circualţiei.
Comisarul Ioan Cârlig din cadrul Serviciului Poliţiei Rutiere Maramureş a precizat că măsura ar putea reduce semnificativ accidentele rutiere, în special cele datorate traversărilor prin spatele ori prin faţa maşinilor parcate, dar în acelaşi timp, ar duce şi la o creştere a fluenţei traficului.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite