Municipiul Cluj-Napoca se detaşează ca brand universitar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

municipiului Cluj-Napoca, vorbeşte pentru cititorii Adevărului despre proiectele sale.- Care sunt principalele proiecte proprii demarate?- Construcţia parkingurilor supraterane, în construcţie

municipiului Cluj-Napoca, vorbeşte pentru cititorii Adevărului despre proiectele sale.
- Care sunt principalele proiecte proprii demarate?
- Construcţia parkingurilor supraterane, în construcţie trei şi în faza de studiu de fezabilitate alte două, modernizarea zonei centrale şi realizarea unei zone pietonale în centru, realizarea centurilor ocolitoare, modernizarea pieţelor; sediu nou pentru Filarmonică, concesionarea serviciului de salubritate, concesionarea spaţiilor verzi din municipiu şi amenajarea modernă a parcurilor şi a locurilor de joacă din municipiu, realizarea unui nou cartier de locuinţe, Cartierul Tineretului, la capătul Bulevardului Muncii, pe Păşunea Someşeni.
- Centrul pietonal nu va sufoca traficul rutier?
- Nu, întrucât este corelat cu măsuri de decongestionare a traficului prin sensuri unice, construcţia de parkinguri supraterane, de noi străzi adiacente şi realizarea străzii Strugurilor, pentru preluarea traficului de pe Calea Turzii pe direcţia Cartierului Gheorgheni.
- Aţi putea renunţa la proiectul de parking de la Primărie, în urma opoziţiei reprezentanţilor Bibliotecii Centrale Universitare?
- Dacă aş renunţa la parking, ar însemna să renunţ la interesul cetăţeanului, de a putea parca în centrul Clujului şi de a nu fi sufocat de maşini, care parchează de la spaţii verzi şi trotuare până pe treceri de pietoni.
- Dezbaterile publice asupra strategiei de dezvoltare a Clujului s-au încheiat. Pe când o formă finală şi care credeţi că va fi orientarea predominantă a oraşului?
- Strategia va fi finalizată în luna iunie. Au fost 13 dezbateri sectoriale, cu societatea civilă, experţii, membri ai comunităţii academice, ai comunităţii de afaceri. Este clar că municipiul Cluj-Napoca se detaşează ca brand universitar. Universităţile constituie brandul oraşului şi domeniile de activitate în care oraşul trebuie să meargă, vizează în special serviciile, cu susţinerea importantă a sănătăţii, tehnologiei avansate şi a industriei.
- Cum se poate dezvolta Clujul pe orizontală, având în vedere solicitările comunelor limitrofe Baciu şi Feleac, de recuperare a unor teritorii de peste 500 de hectare?
- Soluţia o reprezintă constituirea zonei metropolitane. Cadrul legal actual nu ne permite realizarea cu forţa juridică, ci doar sub forma unei asociaţii. Totuşi, reprezintă un prim pas şi suntem în discuţii cu Consiliul Judeţean pentru realizarea zonei metropolitane.
- Veţi candida la alegerile viitoare? Pe cine vă bazaţi în Consiliul Local şi de cine vă temeţi, în perspectiva alegerilor locale viitoare?
- La această întrebare vă rog să mai aşteptaţi, orice soluţie putând fi posibilă, iar în privinţa colaborării, foarte bine cu toate forţele politice din Consiliul Local. Singurul adversar redutabil din zona opoziţiei e consilierul ştefan Dimitriu, cu experienţă îndelungată în probleme de administraţie.
- Procesele cu Gheorghe Funar?
- Nu am procese revanşarde cu nimeni, sunt doar acţiuni juridice fireşti, la solicitarea unor instituţii publice, Curtea de Conturi şi Consiliul Local.
- Unde vedeţi amplasată Filarmonica, în Parcul Central sau într-un cinematograf? Expo Transilvania şi Stadionul Municipal, în locaţiile actuale sau în afara oraşului?
- Filarmonica va fi în Parcul Central, iar Stadionul Municipal ar putea fi modernizat, pe actuala locaţie. În vest, complexurile expoziţionale sunt amplasate în afara oraşului.
- Ce proiecte ample aşteaptă să demareze?
- Este vorba de proiecte care vin în continuarea nevoilor cetăţenilor, pentru decongestionarea traficului, noi zone viabilizate pentru construcţia de locuinţe şi atragerea de investiţii, pentru crearea de noi locuri de muncă. Căutăm deja un al treilea amplasament pentru parc tehnologic.
- Ce nu aţi reuşit încă?
- N-am reuşit să schimb în totalitate mentalitatea, atât a clujenilor, cât şi a funcţionarilor. Ia timp, din nefericire...

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite