Centru de endoscopie la Spitalul Municipal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parterul Spitalului Municipal va fi transformat pe bani privaţi. Consilierii locali decid azi realizarea unui centru de endoscopie şi imagistică la parterul spitalului.

„Ne dorim realizarea centrului de endoscopie digestivă şi medicină nucleară la parterul spitalului, pentru că vrem să creştem accesibilitatea orădenilor la acest tip de servicii medicale. Acum, pacienţii sunt trimişi pentru endoscopie şi imagistică la clinicile private”, explică viceprimarul Gheorghe Carp, fostul director al Spitalului Municipal „Dr. Gavril Curteanu”.
Parterul, în suprafaţă de aproape cinci sute de metri pătraţi, va fi concesionat prin licitaţie publică deschisă pentru realizarea investiţiei. Una dintre condiţiile impuse prin caietul de sarcini este ca tariful pentru serviciile medicale să fie sub cele practicate de Casa Asigurărilor de Sănătate. „Dacă reuşim acest proiect, orădenii vor beneficia de endoscopie la tarife cu cel puţin 20% mai mici decât la alte centre medicale”, precizează viceprimarul Carp.

Proiect abandonat

Proiectul are nevoie de 18 voturi pentru a putea face următorul pas, scoaterea la licitaţie pentru concesionare. Executivul se află din nou la mâna opoziţiei, lipsindu-i un singur vot pentru a trece proiectul lejer. Un proiect similar, aprobat de Consiliul Local în 2007, a fost anulat deoarece firma cu care primăria avea contract pentru realizarea investiţiei nu a respectat termenele din contract.
Vechiul proiect prevedea lucrări de amenajare a parterului în valoare de 300.000 de euro şi utilare cu echipamente medicale în valoare de alte 300.000 de euro. Din motive interne, firma de servicii medicale Eurorad nu a realizat proiectul, dar nici nu a anunţat conducerea spitalului sau a municipalităţii că renunţă la investiţie. Luna aceasta, conducerea unităţii sanitare a solicitat rezilierea contractului.
Municipalitatea a profitat de situaţie pentru a descoperi un alt investitor de specialitate, dar şi cu bani suficienţi pentru a transforma parterul spitalului municipal. Serviciile medicale ale Eurorad sunt între 645 de lei (pachetul de bază pentru bărbaţi) şi 1.400 de lei pentru pachetul complet de analize. În cazul în care este necesară substanţă de contrast, se achită şi contravaloarea acesteia de 147 de lei, după cum apare pe site-ul instituţiei.

Modernizare în parteneriat

Centrul de endoscopie şi medicină nucleară nu este singura investiţie realizată la Spitalul Clinic Municipal „Dr. Gavril Curteanu” cu ajutor din domeniul privat sau neguvernamental. Cu ajutorul unor organizaţii neguvernamentale au fost modernizate mai multe saloane de copii. Centrul de dializă a fost realizat în parteneriat cu firma Fresenius Nephrocare. Ministerul Sănătăţii şi Consiliul Local au investit sume mari de bani în unitatea medicală orădeană în ultimii patru ani, comparativ cu altele.
Spitalul va beneficia şi de fonduri europene pentru modernizarea şi reabilitarea policlinicii ambulatoriu aflată în corpul B, proiectul depus de municipalitate fiind declarat eligibil de Comitetul Regional de Evaluare Strategică şi Corelare Nord-Vest.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite