„Ciuperca” din Parcul Municipal creşte încet

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Ciuperca” din Parcul Municipal creşte încet
„Ciuperca” din Parcul Municipal creşte încet

Începute în luna aprilie, lucrările la foişor se vor prelungi până cel puţin în luna septembrie. Specialiştii susţin că o astfel de construcţie ar trebui finalizată în circa trei săptămâni. Municipalitatea arată că proiectul iniţial a fost greşit.

Primele discuţii cu privire la reabilitarea foişorului din Parcul Municipal s-au făcut auzite la primărie prin iunie-iulie, anul trecut. În septembrie, au început să prindă şi contur, printr-un proiect al celor de la Direcţia de Arhitectură şi Dezvoltare Urbană din cadrul Primăriei Bistriţa.
După şase luni, au început şi primele lucrări. Ajunşi la faţa locului, muncitorii au constatat că lucrurile sunt mai „putrede” de cât se credea. La propriu. Sever Moldovan, şef la Serviciul Monumente Istorice, spune că proiectul a trebuit să fie refăcut, în momentul în care s-au demarat lucrările şi s-a constatat că totul este foarte degradat. „Am început cu acoperişul. Am dat totul jos şi când am ajuns la partea de pardoseală, am constatat că este foarte degradat totul”, spune Sever Moldovan.

„S-a făcut o vizualizare, dar nu s-a intrat în amănunt” 

„Iniţial am vrut să schimbăm doar acoperişul, duşumeaua şi scândurile de sub pavilion. Când am început să lucrăm, am constatat că totul era mai degradat decât se credea. Trebuie să o refacem în proporţie de 99,9%. Când s-a făcut proiectul s-a făcut o vizualizare, dar nu s-a intrat în amănunt”, explică şi Ioan Creţiu, de la Direcţia de Administrare a Domeniului Public.
În prezent, pălăria ciupercii zace pe o alee din parcul Municipal. Ioan Creţiu spune că lemnul pentru refacerea ei se prelucrează în atelier şi că urmează să fie montat în curând. Acesta promite că toată lucrarea va fi gata în 15 septembrie.
„E o lucrare mai deosebită şi nu o putem face puşcând din degete”, mai precizează el. Pe de altă parte, inginerul constructor Mihai Bilegan, un specialist neimplicat în acest subiect, spune că pentru construcţia unui foişor ca la carte, din lemn, sunt necesare maxim trei săptămâni, din momentul în care toate materialele sunt la dispoziţia muncitorilor.
Pentru filigorie s-au alocat iniţial 30.000 de lei, dar Sever Moldovan nu a putut să precizeze la ce sumă se ridică investiţia finală.      
Nici Sever Moldovan şi nici Ioan Creţiu nu au putut să precizeze vechimea filigoriei, dar, conform unei fotografii din 1922, aceasta se afla în parc încă din perioada interbelică.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite